Πώς μπορείτε να ρυθμίσετε τα χρέη σας (βεβαιωμένα έως τις 31 Οκτωβρίου 2024), προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες και μέχρι πόσες δόσεις

Όσοι έχετε χρέη σε Δήμους του νομού μας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε γιατί αποφασίσθηκε ρύθμιση χρεών προς τους ΟΤΑ σε έως 60 δόσεις και με ευνοϊκές ρυθμίσεις για ευάλωτους πολίτες.

Πιο αναλυτικά η ρύθμιση αφορά κάθε είδους οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα (όπως τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης – ΔΕΥΑ), καθώς και προς τις περιφέρειες.

Οι πολίτες που θα την αξιοποιήσουν θα έχουν φορολογική ενημερότητα, αφετέρου οι ΟΤΑ θα βελτιώσουν τα οικονομικά τους, καθώς θα μπουν στα ταμεία τους .

Ο διακανονισμός αφορά χρέη που βεβαιώθηκαν έως τις 31 Οκτωβρίου 2024, ενώ η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται προς την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, της περιφέρειας ή του νομικού του προσώπου έως τις 31 Ιανουαρίου 2025.

Τι ισχύει για τους ευάλωτους οφειλέτες

Για όσους έχουν εκδώσει βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη (ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 9.600 ευρώ, ισχύουν και άλλα περιουσιακά και λοιπά κριτήρια), τα χρέη καταβάλλονται με απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα ως εξής:

αν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά 95%,

αν εξοφληθούν σε δύο έως έξι δόσεις, με απαλλαγή κατά 85%,

αν εξοφληθούν σε επτά έως δώδεκα δόσεις, με απαλλαγή κατά 80%,

αν εξοφληθούν σε 13 έως 60 δόσεις, με απαλλαγή κατά 75%.

Δυνατότητα εξόφλησης σε έως 60 δόσεις έχουν και οι επιχειρήσεις, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που δεν ανήκουν στην κατηγορία του ευάλωτου οφειλέτη, με τη διαφορά ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύουν οι απαλλαγές.

Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες (εκτός της τελευταίας) και δεν μπορεί να είναι μικρότερες των 50 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ