Ρεπορτάζ : Η Πολυξένη Δημητρίου μιλά στην hmerisiakorinthou.gr για το πρόγραμμα ενημέρωσης των νέων, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κορινθίας, για τα φάρμακα, την πρόληψη και τις εξαρτήσεις

Ρεπορτάζ 

Ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα ενημέρωσης των εφήβων για τη χρήση των φαρμάκων και των εμβολίων, για την πρόληψη διαφόρων νοσημάτων, όπως ο καρκίνος και το AIDS, καθώς και για τις εξαρτήσεις που απειλούν τους νέους, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια, «έτρεξε» ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κορινθίας (ΦΣΚ) από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι σήμερα, με περιοδείες και παρουσιάσεις σε όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια του νομού.

Για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση των μαθητών και το περιεχόμενο των παρουσιάσεων που έγιναν, αλλά και για τις δυνατότητες τόσο των μαθητών όσο και των γονέων τους να αξιοποιήσουν και τώρα ακόμη αυτό το πρόγραμμα, μίλησε στην hmerisiakorinthou.gr η κλινικός Φαρμακοποιός από τη Νεμέα  – αρμόδια για επιστημονικά θέματα, μέλος του ΦΣΚ και επικεφαλής της ομάδας που «έτρεξε» το πρόγραμμα – κα Πολυξένη Δημητρίου.

Η κα Δημητρίου μάς ανέφερε, συγκεκριμένα, τα εξής:

«Πριν από ένα χρόνο η κα Σοφία Κλοκώνη, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κορινθίας με προσέγγισε και μου ανέθεσε να οργανώνω εκδηλώσεις του Συλλόγου για επιστημονικά θέματα. Μού παρουσίασε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ροδόπης.

Ήταν μια παρουσίαση που γινόταν στα σχολεία. Οι συνάδελφοι εκεί πέρα την οργάνωσαν με όσο πιο απλοϊκό περιεχόμενο γινόταν, για να μπορέσουν να εξηγήσουν στα παιδιά, σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσιο και Λύκειο) πώς χρησιμοποιείται με ορθό τρόπο το φάρμακο.

Αυτή την παρουσίαση θέλαμε να την επικαιροποιήσουμε, οπότε – όπως είπαμε – η κα Σοφία με προσέγγισε και μαζί με άλλους δύο συναδέλφους – την Κατερίνα την Ματάτση και τον Νίκο τον Κορκάρη – γίναμε μια ομάδα, δουλέψαμε πάνω σ’ αυτό το project, το επικαιροποιήσαμε και, τέλη Σεπτεμβρίου, όταν πια το είχαμε τελειοποιήσει, το παρουσιάσαμε και στο Συνέδριο Φαρμακοποιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε στο Λουτράκι.

Στις αρχές Νοεμβρίου του 2023, το Γυμνάσιο των Αθικίων έγινε το πρώτο Γυμνάσιο το οποίο μάς φιλοξένησε με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Και τώρα είμαστε μια ομάδα δέκα συναδέλφων, μοιραζόμαστε και γυρίσαμε (περιοδεύσαμε) κυρίως στα Λύκεια αρχικά, τώρα στο τέλος πήγαμε στα Γυμνάσια της Κορινθίας, σε όλους τους Δήμους, δηλαδή καλύψαμε όλον το νομό.

Κάθε παρουσίαση ήταν για μας μια πολύ σημαντική εμπειρία, γιατί δεν μάθανε μόνο τα παιδιά από εμάς, αλλά μαθαίναμε κι εμείς από αυτά, μέσα από τις θέσεις τους.

Όσον αφορά το περιεχόμενο της παρουσίασης, εξηγούμε στα παιδιά ότι το φάρμακο, ανάλογα με τη δόση στην οποία το χορηγούμε και τη χρήση για την οποία το προορίζουμε, μπορεί να έχει είτε θεραπευτική είτε τοξική δράση. Είναι αυτό που λέμε: «Φάρμακο ή φαρμάκι». Το φάρμακο μπορεί να γίνει και φαρμάκι.

Στη συνέχεια, τους αναλύουμε ορισμένα θέματα δημόσιας Υγείας, όπως είναι – το πιο σημαντικό – τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια, το πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε σωστά, πώς θα τα διαχειριστούμε σωστά, ότι τα αντιβιοτικά ότι δεν τα δίνουμε σε ιώσεις, μετά – για τα εμβόλια – ότι πρέπει να εμβολιαζόμαστε.

Μετά, τούς αναφέρουμε λίγα πράγματα για την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος, πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε από το AIDS.

Έχουμε, επίσης, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι που αναφέρεται στις εξαρτήσεις, όπως είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ. Και γενικότερα έχουμε προσπαθήσει να προσεγγίσουμε θέματα τα οποία συναντάμε κι από τον πάγκο του φαρμακείου.

Και το βασικότερο, στο τέλος, είναι ότι θέλουμε να τους περάσουμε πως εμείς οι φαρμακοποιοί είμαστε δίπλα τους, είμαστε οι πιο προσβάσιμοι επαγγελματίες Υγείας, 24 ώρες το 24ωρο στο πλευρό του κάθε πολίτη, του κάθε ασθενή. Και για οποιανδήποτε απορία, οποιανδήποτε ερώτηση έχουνε, μπορούνε να μάς προσεγγίσουνε, μπορούνε να έλθουν στο φαρμακείο, στον πάγκο του φαρμακείου, και, με πλήρη εχεμύθεια, να απαντήσουμε σε οποιανδήποτε ερώτηση έχουνε και να τους βοηθήσουμε.

Τούς αναφέρουμε επίσης για τις εξαρτήσεις και για όλα τα τηλέφωνα που είναι διαθέσιμα για βοήθεια. Για παράδειγμα για τις εξαρτήσεις από τα τυχερά παιχνίδια ή από το αλκοόλ αναφέρουμε το ΚΕΘΕΑ και το κάθε τηλέφωνο στο οποίο μπορούν να απευθύνονται για την κάθε εξάρτηση. Και στο τέλος τούς μοιράζουμε ένα φυλλάδιο το οποίο αναφέρει περιληπτικά όλα αυτά τα θέματα και έχει και όλα τα τηλέφωνα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κορινθίας, των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων.

Θέλουμε δε αυτό το φυλλάδιο, επειδή είναι σημαντικό, να φτάσει και στα χέρια των γονιών, δηλαδή να μην μείνει μόνο στα παιδιά, αλλά να φθάσει στις οικογένειες, να το διαβάσουν δηλαδή και οι γονείς.

Όλες δε οι πληροφορίες για τα θέματα αυτά είναι διαθέσιμες και στην ιστοσελίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κορινθίας.»

Γ.Π

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ