Υλικά
1 πακέτο σφολιάτα
150 γραμμάρια λιωμένο Βιτάμ κλασικό
1 κιλό κόκκινα μήλα (καθαρισμένα, χωρίς σπόρους)
1 κιλό πράσινα μήλα (καθαρισμένα, χωρίς σπόρους)
1 κλωναράκι βανίλιας κομμένο σε φέτες
350 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
Χυμός λεμονιού (από 3-4 λεμόνια)
130 γραμμάρια καρύδια ψίχα χοντροκομμένη
1/2 κουταλιά αλεσμένη κανέλα
3 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε μέτριους κύβους, τα ρίχνουμε σε ένα βαθύ σκεύος μαζί με το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, τη βανίλια και 100 γραμμάρια νερό και τα βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να μαλακώσουν και να είναι τρυφερά. Στη συνέχεια, σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό τους μέσα στο σκεύος και φυλάμε τα μήλα ξεχωριστά.
Σε μια μικρή λεκάνη ρίχνουμε τα βρασμένα μήλα μαζί με τα καρύδια, την κανέλα και το Βιτάμ, και ανακατεύουμε καλά. Παράλληλα, λιώνουμε σε ένα ποτήρι του κρασιού λίγο ζωμό από τα μήλα και ανακατεύουμε μαζί με το κορν φλάουρ, μέχρι να διαλυθεί καλά. Έπειτα, ρίχνουμε το μείγμα μέσα στο ζωμό των μήλων και βράζουμε ελαφρά, έως ότου δέσει.
Αφήνουμε το ζωμό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και τον ανακατεύουμε μέσα στη λεκάνη με τα μήλα. Αλείφουμε ένα ταψί με Βιτάμ και κόβουμε τα δύο φύλλα της σφολιάτας σε τέσσερα παραλληλόγραμμα κομμάτια, ενώ τα τρυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι, για να φουσκώσουν.
Τοποθετούμε τα δύο φύλλα της σφολιάτας στο ταψί, ρίχνουμε τη γέμιση και απλώνουμε κατά μήκος. Κλείνουμε με τα άλλα δύο φύλλα και πιέζουμε περιμετρικά όλες τις πλευρές με ένα πιρούνι.
Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 40 λεπτά, έως ότου ψηθεί η σφολιάτα και αποκτήσει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Τέλος, όταν ψηθούν, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα.
vitam.gr