Άδωνις Γεωργιάδης: “Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι ο κάθε ασθενής στην Ελλάδα να βρίσκει το φάρμακό του”.

O Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσία του Υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, του Υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού Άρη Αγγελή και της Διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ Θεανώς Καρποδίνη, συναντήθηκε την Δευτέρα 27 Ιουνίου 2024, με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρο Τρύφων, με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Ολύμπιο Παπαδημητρίου, την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του PhARMA Innovation Forum Greece (PIF) Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη και τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ) Γιώργου Παπάζογλου.

Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Ήταν μια ιστορική ημέρα για το Υπουργείο Υγείας καθόσον για πρώτη φορά παρούσης όλης της φαρμακοβιομηχανίας παρουσιάσαμε συνολικά τα αποτελέσματα της δαπάνης του πρώτου πενταμήνου, τα μέτρα που έχουμε λάβει για τον έλεγχο της συνταγογράφησης, τις προβλέψεις για την εξέλιξη του 2024 συμβάλλοντας δραστικά στο να πειστούν οι εταιρίες να συμβάλουν και εκείνες για την ομαλή τροφοδοσία της φαρμακευτικής αγοράς ώστε οι ασθενείς να βρίσκουν τα φάρμακά τους και να μην έχουμε διαρκείς ελλείψεις. Είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για όσα κάναμε αυτό το πεντάμηνο διότι αναγνωρίστηκε από όλους η πολύ μεγάλη πρόοδος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κατάσταση με τις ελλείψεις στα φάρμακα από εδώ και μπρος θα βελτιώνεται διαρκώς. Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι ο εξής: ο κάθε ασθενής στην Ελλάδα να βρίσκει το φάρμακό του. Εάν δεν πάρουμε όλα αυτά τα μέτρα τα οποία παίρνουμε, σε λίγο καιρό δεν θα βρίσκει κανένας το φάρμακό του, διότι δεν αντέχει ο προϋπολογισμός. Με τα μέτρα που λαμβάνουμε και αυτό αναγνωρίζεται πλέον από όλους, θα εξασφαλίσουμε σε μακροχρόνια βάση ο κάθε ασθενής να μπορεί να βρει το φάρμακο που χρειάζεται».

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων δήλωσε:

«Είναι πάρα πολύ θετικό να γίνονται συναντήσεις με διαφάνεια, να μπαίνουν τα δεδομένα. Εμείς αυτό το οποίο ζητούμε σαν ένας κλάδος ο οποίος έχει χιλιάδες θέσεις εργασίας, καλύπτει πάνω από το 60% των Ελλήνων ασφαλισμένων με χαμηλά ποιοτικά φάρμακα, να υπάρχει μια προβλεψιμότητα. Συζητάμε λοιπόν με το Υπουργείο τη δυνατότητα μια τριετούς προγραμματικής συμφωνίας έτσι ώστε να ξέρουμε με ποια δεδομένα θα μπορούμε να καλύπτουμε με εγχώρια παραγόμενα φάρμακα τον Έλληνα πολίτη. Στα πλαίσια αυτά είναι ξεκάθαρο ότι πολύ μεγάλες επιστροφές ειδικά στα παλιά φάρμακα πρέπει να εξορθολογιστούν έτσι ώστε να μπορούμε να συνεχίζουμε και τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας και κυρίως την κάλυψη των Ελλήνων».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ