Η hmerisiakorinthou.gr συνομίλησε σήμερα ,με αφορμή το τέλος της φετινής χρονιάς σε λίγες ημέρες, με την επιστημονική σύμβουλο του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτησιογόνων ουσιών που λειτουργεί εδώ και χρόνια στο νομό μας, “Δίολκος” . Η κ. Δ. Παπαναστασίου μας είπε ότι δυστυχώς οι εξαρτήσεις αλλά και οι ψυχικές ασθένειες έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό με το συνδυασμό οικονομικής κρίσης και μετά την πανδημία και τα lockdown. Επίσης, συμφώνησε με την άποψη που λέγεται σε όλη την κοινωνία ότι οι συνεχόμενες γυναικοκτονίες στη χώρα μας σχετίζονται με την καραντίνα που βιώσαμε . Ευτυχώς , όπως μας είπε η κα Παπαναστασίου , το Κέντρο συνεχίζει και χρηματοδοτείται από το κράτος και μπορεί να συνεχίζει το δύσκολο, ομολογουμένως, έργο του.
Ερώτηση: Τι έχει αλλάξει με την πανδημία στο έργο σας;
Παπαναστασίου: Καταρχήν όσο ήταν κλειστά τα σχολεία, ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μας άλλαξε, αφού μέρος αυτής είναι να πηγαίνουμε στα σχολεία και να κάνουμε προγράμματα σε μαθητές. Βέβαια, αυτό δεν ισχύει πια και πάμε διά ζώσης.
Αυτή είναι η μία αλλαγή που βιώσαμε. Η άλλη αλλαγή είναι ότι μπήκε στη ζωή μας η διαδικτυακή εργασία και για μας όπως και για τόσους άλλους. Δηλαδή από ‘κει που εκπαιδεύαμε γονείς και εκπαιδευτικούς δια ζώσης με βιωματικά σεμινάρια, τώρα το κάνουμε και διαδικτυακά. Κάνουμε ακόμη και κάποιες από τις ατομικές συνεδρίες διαδικτυακά. Αυτό πριν δεν υπήρχε. Αλλά κάνουμε και από κοντά. Επίσης μετακομίσαμε σε έναν πολύ ωραίο χώρο, να λέμε και τα καλά, Αποστόλου Παύλου 66.
Ερώτηση : Ποιες είναι οι αλλαγές που είδατε στην κοινότητα με την πανδημία;
Παπαναστασίου: Αυξήθηκε πάρα πολύ η ψυχική ασθένεια. Λογικό ήταν μετά την οικονομική και την Υγειονομική κρίση. Αυξήθηκε η κατάθλιψη, οι ψυχικές διαταραχές, η χρήση αλκοόλ και ουσιών. Μια επίσης πολύ μεγάλη αλλαγή είναι και η αύξηση της εξάρτησης από το διαδίκτυο, αφού με την οικονομική κρίση ο κόσμος βρήκε αυτό το παγκόσμιο δωρεάν “καφενείο” των social media. Αυτό με την οικονομική κρίση και το lockdown ενισχύθηκε. Είναι και η εξάρτηση από το διαδίκτυο ένα μεγάλο κομμάτι και γι’ αυτό κάνουμε και στα σχολεία ειδικά προγράμματα γι’ αυτό.
Ερώτηση : Βλέπετε κάποια σύνδεση των γυναικοκτονιών με την καραντίνα;
Παπαναστασίου: Ασφαλώς. Ο κόσμος κλείστηκε στο σπίτι και εκεί αναδείχθηκαν τα προβλήματα της οικογένειας που παλιότερα λόγω πολλών ωρών απουσίας πέρναγαν ελαφρά ως και απαρατήρητα. Δυστυχώς οι φόνοι αυτού του είδους αυξήθηκαν.
Ερώτηση: Πως συμπεριφέρεται το κράτος στον “Δίολκο”;
Παπαναστασίου: Ευτυχώς με τον ίδιο τρόπο. Έχουμε σταθερή χρηματοδότηση ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στο έργο μας.