Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου, κος Κώστας Κατεμής μίλησε χθες στην hmerisiakorinthou.gr για την κατάσταση της ανεργίας σήμερα στην Κορινθία και μάλιστα με αριθμούς. Αναφέρθηκε στις θέσεις εργασίας αλλά και στα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν και δυσκολεύουν ακόμη και το έργο του Ε.Κ.Κ. Μίλησε ακόμη για την πολύ καλή και εξειδικευμένη γνώση του εργατικού προσωπικού του νομού μας : Αυτή τη στιγμή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, μετά το κλείσιμο κάποιων επιχειρήσεων τη περασμένη δεκαετία έχει παγιωθεί η ύπαρξη κάποιων βιομηχανιών, οι οποίες είναι από τις πολύ μεγάλες και δυνατές. Απασχολούν ήδη πολύ μεγάλο αριθμό εργαζόμενων και οι μονάδες που έχουν μείνει μετά την αποβιομηχάνιση στην Κορινθία είναι σε πολύ καλό επίπεδο.
Παρόλα αυτά, το θέμα της ανεργίας στην Κορινθία δεν είναι τόσο αμελητέο ή κάτι που δεν μπορεί να λάβει κάποιος υπόψη. Η ανεργία είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, δηλαδή ίδια με αυτά του έτους του 2014 και σαν ποιοτικά χαρακτηριστικά σε αυτή την κατάσταση της ανεργίας είναι ότι ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων είναι πολύ περισσότερος. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου, η ανεργία στον Δήμο Κορίνθου κυμαίνεται στο 19-21%.
Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτό που είναι απορίας άξιο, είναι ότι δεν έχουμε αυτά που μας είχαν υποσχεθεί, την πλειάδα των επενδύσεων, ώστε να έρθει η πολυπόθητη και αναμενόμενη ανάπτυξη. Υπάρχει μια βραδυπορία στο κομμάτι των επενδύσεων και ευτυχώς που έχουν μείνει κάποιες μεγάλες μονάδες, οι οποίες διατηρούν αρκετές θέσεις εργασίας και μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα της διετίας έχουν συνάψει οι περισσότερες με το προσωπικό τους καλές επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες δεν είναι μεν πάνω από τον πληθωρισμό, αλλά είναι από αυτές που είναι ευχάριστο να τις ακούς συγκριτικά με την σημερινή πραγματικότητα».
“Η Κορινθία διαθέτει ένα από τα πλέον εξειδικευμένα εργατικά δυναμικά και ίσως είναι στην πρώτη δεκάδα των νομών, που το προσωπικό κι ειδικά τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αφθονεί. Δηλαδή, έχει ενεργό δυναμικό με ιδιαίτερες ικανότητες και γνώσεις. Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά από προβλήματα κι ειδικά ο νόμος Χατζηδάκη, ο 4808 έτσι όπως διαμορφώθηκε το 2021 κι η εφαρμογή του οποίου, φαίνεται ότι έχει αντίκτυπο στα Συνδικάτα. Συγκεκριμένα, ο νόμος δυσχεραίνει το έργο του Εργατικού Κέντρου, όσον αφορά την διεκδίκηση κι ειδικά στο κομμάτι των κινηματικών διεκδικήσεων (απεργίες κι όχι μόνο). Βέβαια εδώ είναι άξιο να μνημονευτεί, ότι υπάρχει τρομερή υποστελέχωση τόσο στην Επιθεώρηση Εργασίας όσο και στο ΙΚΑ κι αυτό παρακωλύει τους ελέγχους. Το αίσθημα ατιμωρησίας που επικρατεί στη συνείδηση της κοινωνίας, δηλαδή το γεγονός ότι ο εργοδότης ό,τι και να κάνει δεν θα τον “ακουμπήσει” κανείς, αίσθηση εφάμιλλη με αυτήν της ζούγκλας, έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η δουλειά των εργαζόμενων και των ελεγκτών. Απόρροια όλων των παραπάνω είναι η δουλειά των συνδικαλιστών να γίνεται πάρα πολύ άχαρη.”
Στο τέλος, ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι “από τα μνημόνια, δηλαδή από το 2010 και ύστερα, η ατονία κι η “απογύμνωση” από κόσμο κι ειδικά του ΣΕΠΕ, είναι ένα από τα προβλήματα που έχει βιώσει σε έντονο βαθμό η Κορινθία, γιατί δυστυχώς τώρα τελευταία υπάρχει μόνο μια (1) πάγια θέση Επιθεωρητή για έναν νομό που είναι καθαρά βιομηχανικός και που η έκτασή του είναι αρκετά μεγάλη. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, γιατί δεν μπορεί να σταθεί νόμος ούτε εργασιακή νομοθεσία με έναν Επιθεωρητή.”