Συνέντευξη : Ν. Σταυρέλης : “Περιμένουμε το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου να μας επιβεβαιώσουν οι Κορίνθιοι αυτό που βλέπουμε καθημερινά, ότι θέλουν να διοικηθεί η πόλη και ο Δήμος από την “Πνοή Δημιουργίας”

Έχοντας συμπληρώσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό υποψηφίων (300) και έναν εξίσου πολύ μεγάλο αριθμό Προγραμματικών δεσμεύσεων (περισσότερες από 30)  και έχοντας «διανύσει πολύ δρόμο» , η «Πνοή Δημιουργίας» με επικεφαλής τον Νίκο Σταυρέλη οδεύει  ολοταχώς προς τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Και όλα αυτά  με  οδηγό την αγάπη για προσφορά προς τον Δήμο και τους πολίτες που ανυπομονούν να την κάνουν πράξη . Ο κος Σταυρέλης μίλησε σήμερα στην hmerisiakorinthou.gr και για όλα αυτά που σχεδιάζει για τον Δήμο Κορινθίων , εφόσον οι δημότες του αναθέσουν το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου τα «τιμόνι» της διοίκησης . Με αισιοδοξία, αλλά πάντα με μετριοπάθεια, θεωρεί πως , έχοντας την γνώση και την εμπειρία αλλά και την αποδοχή του κόσμου θα να αναλάβει αυτή την τόσο σημαντική θέση .

Ακολουθεί η συνέντευξη: 

 Ερ: Κύριε Σταυρέλη,  έχουμε πια μπει στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση της 8ης Οκτωβρίου, στην οποία εσείς πάτε “πάνοπλος”  από υποψηφίους (300)  και προγραμματικές  δεσμεύσεις αλλά και με σύνθημά σας “Οι δημότες στο επίκεντρο”. Πείτε μας δύο λόγια για αυτά τα τρία “‘όπλα σας”.

Απ: Πράγματι σ’ αυτές τις εκλογές, της 8ης Οκτωβρίου, είμαστε ο συνδυασμός που έχει συμπληρώσει τον ανώτατο αριθμό υποψηφίων, 300 άτομα σε όλα τα μήκη και πλάτη του Δήμου Κορινθίων, και στην πόλη και στα χωριά και στο κεντρικό ψηφοδέλτιο με δημοτικούς συμβούλους και στο ψηφοδέλτιο με τα τοπικά συμβούλια. Έχουμε, μέχρι σήμερα, πάνω από 30 προγραμματικές δεσμεύσεις, για διάφορα θέματα, είτε τοπικά είτε χωροταξικά είτε αναπτυξιακά. Είμαστε με προγραμματικές δεσμεύσεις με πλήρη οδικό χάρτη, πότε θα γίνει (κάθε έργο ή πότε θα υλοποιηθεί κάθε δράση), με ποια διαδικασία με τι προϋπολογισμό και θέλουμε να πιστεύουμε πως, έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, θα έχουμε τον πρώτο λόγο στις εκλογές, σε 20 μέρες. Στις δημοτικές εκλογές οι Κορίνθιοι θα μάς δώσουν τη δυνατότητα να διοικήσουμε τον Δήμο τα επόμενα 5 χρόνια.

Ερ: Ποιά θεωρείτε ότι είναι τα βασικότερα λάθη και παραλείψεις της σημερινής Δημοτικής Αρχής που εσείς θέλετε να διορθώσετε;

Απ: Κοιτάξτε, δεν μπαίνουμε σ΄ αυτή τη λογική, να διορθώνουμε λάθη ή να πούμε παραλείψεις. Το γενικό επιστέγασμα αυτής της τετραετίας με Δημοτική Αρχή Νανόπουλου είναι ότι δεν παρήχθη έργο για το καλό των δημοτών – έργο όχι μόνο με τη μορφή των τεχνικών έργων, αλλά και με τη μορφή των δράσεων στην κοινωνική πολιτική, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στο περιβάλλον. Κατά συνέπεια, δεν θα μπούμε στη λογική να διορθώσουμε κάποια πράγματα. Αυτό θα υπήρχε μόνο στην περίπτωση που είχε παραχθεί ένα έργο, αλλά 2-3 πράγματα είχαν στραβώσει, δεν πήγαν καλά. Δεν έγιναν σημαντικά πράγματα αυτή την τετραετία. Χάθηκαν 4 ολόκληρα χρόνια και πλέον, γιατί η θητεία του κ. Νανόπουλου ήτανε περίπου 4,5 χρόνια. Κατά συνέπεια, εμείς πάμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, όπως ήδη το ανακοινώσαμε, για την επόμενη πενταετία 2024-2028, για όλα τα αντικείμενα που απασχολούν τους δημότες του Δήμου Κορινθίων.

Ερ: Ποιο θα είναι το πρώτο βασικό έργο που θα κάνετε, εφόσον αναλάβετε τα ηνία του Δήμου Κορινθίων;

Απ: Σαν έργο τεχνικό έχω δηλώσει ότι θα είναι η Δημοτική Αγορά στο εμπορικό κέντρο της πόλεώς μας. 

Το έργο προβλέπει την ανακατασκευή, ανακαίνιση , ανάπλαση, ανάδειξη και εκσυγχρονισμό της ιστορικής Δημοτικής  Αγοράς. Η ερημοποίηση του εμπορικού κέντρου, της δημοτικής αγοράς, για μας είναι στοίχημα να αποτελέσει παρελθόν. Θέλουμε μία δημοτική αγορά που να ξαναγίνει σημείο συνάντησης των Κορινθίων και χώρος πολιτισμού. Το σημερινό ισόγειο ορθογώνιο κτίριο στη συμβολή των οδών Περιάνδρου και Κύπρου κατασκευάστηκε το 1932 στο Ο.Τ. 8 του σχεδίου πόλης του 1858, σε αντικατάσταση του νεοκλασικού κτιρίου της παλιάς δημοτικής αγοράς (που έγινε το 1900) και γκρεμίστηκε από το σεισμό του 1928. Η πρότασή μας αφορά στην ανακατασκευή του υπάρχοντος κτιρίου και στην επέκταση του ορόφου (ακολουθώντας την αρχιτεκτονική του κτιρίου) που στεγάζει τη δημοτική φιλαρμονική, προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί και άλλες πολιτιστικές δράσεις (τζαζ, χορωδίες, παραδοσιακοί χοροί, κ.ά.). Κατά τη διάρκεια της κατασκευής θα συνταχθεί και εγκριθεί κανονιστική διάταξη για Πρότυπη λειτουργία της στο τομέα της Καθαριότητας και εφαρμογής της Ανακύκλωσης.

Το αίθριο προτείνεται να είναι κλειστό με τζαμωτό θόλο αλλά η τελική μορφή όπως και η συνολική αρχιτεκτονική μορφή του κτιρίου θα προκύψει μετά από συνεργασία με το τοπικό ΤΕΕ και τον σύλλογο Αρχιτεκτόνων καθώς και τους φορείς της πόλης (Επιμελητήριο, Εμπορικό σύλλογο) αλλά και τους δημότες, αφού πρωτίστως θα προηγηθεί ευρεία διαβούλευση.

Στο χώρο του αιθρίου θα γίνει εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων και εφαρμογών έξυπνης πόλης  για την προώθηση και ανάδειξη των κορινθιακών προϊόντων σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κορινθίας.

Το διώροφο κτίριο θα περιλαμβάνει:

Α) Ισόγειο  που θα απαρτίζεται από 22 καταστήματα προς ενοικίαση (με δυνατότητα συνένωσης όμορων), 2-3 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο εσωτερικό του χώρου, δημοτικές τουαλέτες, εκθετήριο κορινθιακών προϊόντων.

Β) Πρώτο όροφο με χρήσεις που αφορούν στον πολιτισμό (Φιλαρμονική, τζαζ, ωδείο, χορωδία, παραδοσιακοί χοροί).

Ερ: Ποια άλλα σημαντικά έργα προγραμματίζετε;

Απ: Πέραν της Δημοτικής Αγοράς που θα είναι το πρώτο έργο που θα δημοπρατηθεί, ενημερώνω τους συμπολίτες μας ότι η αισθητική αναβάθμιση της πόλης μας και των χωριών είναι πρώτη προτεραιότητα μας κι αυτό θα γίνει με 20 αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς διαφόρων έργων σε όλα τα μήκη και πλάτη του Δήμου, οι οποίοι θα βγουν “στον αέρα” το πρώτο τετράμηνο του 2024. Είμαστε έτοιμοι με τις διακηρύξεις για να έχουμε το αποτέλεσμα των μελετών αυτών μέσα στο 2024.

Η προκήρυξη των διαγωνισμών θα γίνει για τα εξής έργα:

1.Πνευματικό Κέντρο Λεχαίου

2.Κλειστό Γυμναστήριο Κορίνθου

3.Πνευματικό Κέντρο και Κλειστό Γυμναστήριο Γαλατακίου

4.Πνευματικό Κέντρο Σολομού

5.Μουσείο-Πνευματικό Κέντρο Χιλιομοδίου

6.Θέατρο Εξαμιλίων

7.Παιδικός Σταθμός Αρχαίας Κορίνθου

8.Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Καλάμια

9.Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Ποσειδωνίας

10.Κροκίδειο στάδιο Περιγιαλίου

11.Τουριστικό Περίπτερο Φλοίσβου

12.Μαρίνα Κόρφου και ανάδειξη χώρου

13.Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Σαρωνικού

14.Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Περιγιαλίου-Λεχαίου

15.Ανάπλαση εισόδων πόλεως Κορίνθου

16.Πολιτιστικό Κέντρο Άσσου

17.Ανάπλαση παραλίας Κανταρέ

18.Ανάδειξη Αρχαίας Κορίνθου

19.Παραλιακό μέτωπο Κορίνθου και αξιοποίηση μπαζωμάτων

20.Ανάδειξη κέντρου Κορίνθου

Οι διαγωνισμοί είτε θα αφορούν παράδοση ολοκληρωμένων και οριστικών μελετών για δημοπράτηση του έργου, είτε θα αφορούν παράδοση προσχεδίων ιδεών προκειμένου να ολοκληρωθούν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου όπου είναι εφικτό.

Οι όροι όλων των διαγωνισμών θα συναποφασίζονται με το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κορινθίας. Εκπρόσωπος του Συλλόγου θα συμμετέχει σε όλες ανεξαιρέτως τις Κριτικές Επιτροπές που θα συσταθούν με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Θέλω να σάς πω περισσότερες λεπτομέρειες ειδικά για τρία από τα παραπάνω έργα:

* Το νέο Κλειστό Γυμναστήριο Κορίνθου. Θα έχει χωρητικότητα 2.500 καθημένων θεατών με δυνατότητα 500 τουλάχιστον ακόμα πτυσσόμενων καθισμάτων. Η χωροθέτηση έγινε στον χώρο του 6ου Συντάγματος Πεζικού, όπως προβλέπεται στην πολεοδόμηση που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο χώρος θα μπορεί, έχοντας και σαν μεγάλο πλεονέκτημα τον κόμβο του αυτοκινητόδρομου και τον Προαστιακό, να χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναυλίες ενώ θα μπορεί να φιλοξενεί αγώνες υψηλού επιπέδου για τα αθλήματα Basketball – Volleyball – Handball και Ποδοσφαίρου Σάλας. Προτεραιότητα στη μελέτη θα δοθεί στην  χρήση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τα κόστη λειτουργίας του αλλά και στην δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος.

* Ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Αρχαίας Κορίνθου. Προβλέπεται η κατασκευή ισογείου κτιρίου με υπόγειο σε  δημοτικό ακίνητο δωρεάς Βασιλείου Πανταζή στη θέση «Κιαμήλ Μπέη»   εμβαδού 1.056,50 τ.μ.. Το ισόγειο θα είναι εμβαδού 400 τ.μ. και θα περιλαμβάνει αίθουσα ύπνου βρεφών, χώρο αλλαγής-λουτρό βρεφών, χώρο παρασκευής γάλακτος, αίθουσα απασχόλησης βρεφών, χώρο προσωπικού, χώρο διεύθυνσης, τραπεζαρία, κουζίνα, χώρους w.c. νηπίων, προσωπικού και  ΑΜΕΑ, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρο φύλαξης παιχνιδιών. Το υπόγειο θα είναι εμβαδού 400 τ.μ. και θα περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους. Το προαύλιο θα διαμορφωθεί με φύτευση δένδρων και γκαζόν, τοποθέτηση παγκακιών. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ.

* Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Ποσειδωνίας. Δέσμευσή μας είναι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από την περιοχή των μπαζωμάτων του Αγίου Νικολάου μέχρι τα όρια του Δήμου μας με το Λουτράκι στην περιοχή της Ποσειδωνίας. Για το σκοπό αυτό θα προβούμε στις εξής ενέργειες:

– Δημιουργία και κατασκευή χώρων άθλησης, πολιτισμού, αναψυχής και τουριστικής αξιοποίησης στο χώρο των μπαζωμάτων σε συνέχεια των παραχωρηθέντων τμημάτων ΟΣΕ στο Δήμο.

-Επέκταση του παραλιακού πεζόδρομου από το τέλος του σημερινού πεζόδρομου μέχρι τα όρια του Δήμου Λουτρακίου στην περιοχή του λιμενοβραχίονα της Διώρυγας Κορίνθου.

-Ανάπλαση της περιοχής της Ποσειδωνίας στο παλιό σχέδιο πόλης του έτους 1884.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί  είναι απαραίτητες οι εξής ενέργειες:

– Προκήρυξη πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης στην περιοχή του Αγίου Νικολάου και  της Ποσειδωνίας.

– Δημοπράτηση κατασκευής των έργων που θα προβλεφθούν από την αρχιτεκτονική μελέτη (αθλητικοί χώροι, χώροι πολιτισμού , αναψυχής και τουρισμού).

– Δημοπράτηση κατασκευής του έργου του παραλιακού πεζόδρομου μήκους 1.250 μέτρων.

– Δημοπράτηση κατασκευής των έργων ανάπλασης στους κοινόχρηστους χώρους της παραλιακής ζώνης  του σχεδίου 1884 Ποσειδωνίας.

– Διοργάνωση   πολιτιστικών εκδηλώσεων σε μόνιμη βάση στην παραλία Ποσειδωνίας και ναυταθλητικών εκδηλώσεων με την ονομασία «Ποσειδώνια».

Ο προϋπολογισμός του συνόλου των έργων υποδομής ανέρχεται σε 6.000.000 ευρώ.

Πέραν των τεχνικών έργων όμως, υπάρχει και η καθημερινότητα, η οποία έχει μείνει πάρα πολύ πίσω είτε στο πράσινο είτε στα απορρίμματα, στα κυκλοφοριακά, στη στάθμευση. Εκεί μείναμε πάρα πολύ πίσω. Η καθημερινότητα, λοιπόν, είναι επίσης προτεραιότητά μας.

Επιπλέον, σημαντικές θεωρούμε ότι είναι και οι εξής παρεμβάσεις που έχουμε προγραμματίσει:

* Μείωση δημοτικών τελών. Υπάρχει ανάγκη ουσιαστικής στήριξης μπροστά στα ισχύοντα δημοτικά τέλη, που είναι δυσβάσταχτα για τους δημότες. Θα μειώσουμε σε ποσοστό 50% τα δημοτικά τέλη για τους κοινόχρηστους χώρους, όπως είναι οι χώροι για τραπεζοκαθίσματα σε πλατείες, οι χώροι των Λαϊκών Αγορών κ.ά. Δεσμευόμαστε με συγκεκριμένο πλάνο να υλοποιήσουμε την μείωση από τις αρχές του 2024. Γιατί – για να παραφράσουμε τα λόγια του Αγίου Αυγουστίνου – “αν απουσιάζει η δικαιοσύνη, τι άλλο είναι η πολιτική ηγεσία, παρά οργανωμένη κατάχρηση εξουσίας;”

* Σκιάστρα σε όλα τα σχολεία του Δήμου μας, σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία. Στοχεύουμε να τοποθετήσουμε σταδιακά σε όλα τα σχολεία του Δήμου  σύγχρονες κατασκευές σκίασης με τα πλέον εξελιγμένα συστήματα σκίασης τελευταίας τεχνολογίας που παράλληλα θα είναι απολύτως ασφαλή για τα παιδιά. Ανάλογες λύσεις θα χρησιμοποιήσουμε και για σκίαση σε κοινόχρηστους χώρους σε ολόκληρο το Δήμο για να ανακουφίσουμε τους πολίτες και τους επισκέπτες από την έντονη ζέστη, να δημιουργήσουμε όμορφα σημεία συγκέντρωσης και αναψυχής. Η παρούσα δράση θα συνδυαστεί και με ενίσχυση της βλάστησης, με φυτικά είδη προσαρμοσμένα στο κλίμα της κάθε περιοχής και πάντα υπό την προϋπόθεση της απόλυτης ασφάλειας.

* Απινιδωτές σε όλα τα γυμναστήρια και γήπεδα του Δήμου. Δέσμευσή μας είναι η άμεση προμήθεια 16 απινιδωτών για όλα τα γυμναστήρια του Δήμου Κορινθίων (3 κλειστά γυμναστήρια Κορίνθου, Λεχαίου και Χιλιομοδίου και 13 γήπεδα ποδοσφαίρου). Η προμήθεια θα γίνει από το Δήμο Κορινθίων και θα παραχωρηθούν σε όλους τους  συλλόγους που κάνουν χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ο Δήμος θα καλύψει και τα έξοδα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των  πιστοποιημένων αθλητικών παραγόντων που θα κάνουν χρήση των οργάνων αυτών. Στόχος είναι η άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση περιστατικών αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.

Ερ: Κλείνοντας, πείτε μας κε Σταυρέλη, ποιά είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τους πολίτες; 

Απ: Τα μηνύματα είναι πάρα πολύ καλά. Φαίνεται. Έχουμε και εμπειρία αρκετά χρόνια στα αυτοδιοικητικά του Δήμου Κορινθίων, δεν είμαστε  «στα σύννεφα». Φαίνεται ότι θα είμαστε Δημοτική Αρχή σε 20 μέρες, με την ψήφο των Κορινθίων. Είναι εκείνο το 43% που είναι καθοριστικό να το περάσεις για να είσαι στη Δημοτική Αρχή. Εκτιμώ ότι το έχουμε περάσει, θέλω να κρατάω χαμηλούς τόνους, με μετριοπάθεια και με ηπιότητα να έρθει η 8η Οκτωβρίου το βράδυ των εκλογών, να μάς επιβεβαιώσουν οι Κορίνθιοι αυτό που βλέπουμε καθημερινά και στο κέντρο της πόλεως και στις συνοικίες και στα χωριά, ότι δηλαδή θέλουν να διοικηθεί η πόλη και ο Δήμος από την επόμενη Δημοτική Αρχή που θα είναι η παράταξη η δική μας, η “Πνοή Δημιουργίας”.

**Την προσεχή Παρασκευή το βράδυ εγκαινιάζεται το εκλογικό κέντρο του συνδυασμού στην πλατεία Παναγή Τσαλδάρη.

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ