Yλικά
10 φύλλα κρούστας
250 γρ. φέτα σκληρή
200 γρ. κεφαλοβραβιέρα
250 γρ. γιαούρτι
300ml γάλα
3 αυγά
30ml ελαιόλαδο
½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Εκτέλεση
- Ψιλοκόβουμε τα 6 φύλλα κρούστας σε μικρά κομμάτια (σαν χαρτοπόλεμο) και τα αφήνουμε χωρίς να τα σκεπάσουμε ώστε να ξεραθούν.
- Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το γάλα, τα αυγά, το γιαούρτι.
- Προσθέτουμε τη φέτα θρυμματισμένη, την κεφαλογραβιέρα τριμμένη, το μοσχοκάρυδο, το ελαιόλαδο, ελάχιστο αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύοντας προσθέτουμε τα φύλλα ώστε να βραχούν και αφήνουμε το μείγμα για 20′ στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C, λαδώνουμε ένα ταψί 30 εκ. περίπου και στρώνουμε τα υπόλοιπα 4 φύλλα.
- Προσθέτουμε τη γέμιση και γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα φτιάχνοντας ένα μικρό κόθρο.
- Ψήνουμε την τυρόπιτα στους 180ο C, στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου και στις αντιστάσεις για 60′.
– Χρησιμοποιούμε σκληρή φέτα, αν είναι πολύ αλμυρή είμαστε προσεκτικοί με το αλάτι
– Εκτός από κεφαλογραβιέρα μπορούμε να προσθέσουμε γραβιέρα, κίτρινα τυριά, ανθότυρο
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πρόβειο ή στραγγιστό γιαούρτι ή και κατσικίσιο γάλα
– Η τυρόπιτα – πατσαβουρόπιτα μπορεί να εμπλουτιστεί με αλλαντικά, ελιές, πιπεριά, λιαστή ντομάτα
– Αντί για μοσχοκάρυδο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρίγανη, θυμάρι, πράσο, άνηθο ή κρεμμυδάκια φρέσκα
Funky cook.gr