Τί πρέπει να γνωρίζουν οι Κορίνθιοι επιχειρηματίες για την θέσπιση ειδικού αφορολόγητου ορίου για τα φιλοδωρήματα. Σε ποιές επιχειρήσεις ισχύει

Η θέσπιση ειδικού αφορολόγητου ορίου για τα φιλοδωρήματα που καταβάλλονται σε εργαζομένους επιχειρήσεων εστίασης και παροχής υπηρεσιών υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας, ανακοινώθηκε και αυτό από την ηγεσία του ΥΠ.ΟΙΚ, αυτή την εβδομάδα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα προβλέπονται: Το αφορολόγητο ορίζεται στα 300 ευρώ το μήνα και θα ισχύει από την 1η Νοεμβρίου 2024 και εξής. Φιλοδωρήματα που υπερβαίνουν το ύψος του αφορολογήτου θα υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου εισοδήματος και θα προστίθενται στα λοιπά φορολογητέα εισοδήματα του κάθε εργαζόμενου για να φορολογηθούν κι αυτά τελικά με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Τα φιλοδωρήματα θα απαλλάσσονται επίσης, ανεξαρτήτως του ύψους τους, από κάθε ασφαλιστική κράτηση.

Επιπλέον, θα θεσπιστούν, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εργασίας αυστηροί κανόνες για την αποτροπή καταστρατηγήσεων από την πλευρά των εργοδοτών, δηλαδή για την αποφυγή αθέμιτων πρακτικών που θα έχουν τη μορφή της τεχνητής μείωσης των τακτικά καταβαλλόμενων αποδοχών των εργαζομένων με αντίστοιχη ισόποση αύξησης των αποδοχών από φιλοδωρήματα, προκειμένου οι εργοδότες να μην καταβάλλουν επιπλέον ποσά φιλοδωρημάτων στους εργαζομένους αλλά και να απαλλάσσονται από την υποχρέωση απόδοσης ασφαλιστικών εισφορών για μεγάλο τμήμα των αποδοχών των εργαζομένων τους. Σε περίπτωση μιας τέτοιας τεχνητής μείωσης, ο εργοδότης θα καλείται να πληρώσει εισφορά 22% επί του ποσού της μείωσης των τακτικών αποδοχών του εργαζομένου του.

Οι ρυθμίσεις θα αφορούν επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, γηροκομεία και άλλες κατηγορίες καταστημάτων όπου συνηθίζεται να δίνονται φιλοδωρήματα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ