Τί ρωτά και τί ζητά ο Γιώργος Ψυχογιός από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου για τους μετανάστες

φωτο αρχείου

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, με θέμα “την επίλυση προβλημάτων που αφορούν τις άδειες διαμονής των μεταναστών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια ή και δεκαετίες”, κατέθεσε ο Γιώργος Ψυχογιός .

Στην Ερώτησή του ο κος Ψυχογιός, που είναι και αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνει πως “παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου, η καθημερινή ζωή των μεταναστών εμπλέκεται σε προβλήματα λόγω της δυσκολίας και των τεράστιων καθυστερήσεων στην ανανέωση των άδειών τους. Ειδικότερα, οι μετανάστες αντιμετωπίζουν προβλήματα στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο και στην εξυπηρέτηση από φορείς του Δημοσίου, είτε ως μισθωτοί είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ένα από τα κύρια ζητήματα είναι η δυσκολία ταξιδιών σε άλλες χώρες λόγω έλλειψης ισχύουσας άδειας διαμονής. Η απόφαση του Υπουργείου που επιτρέπει ταξίδια μόνο σε έκτακτες οικογενειακές ανάγκες στις χώρες προέλευσης δεν λύνει το πρόβλημα των ταξιδιών εντός της Ευρώπης.

Επιπλέον, υπάρχουν καθυστερήσεις και εμπόδια στην διαδικασία έκδοσης και ανανέωσης των τίτλων διαμονής, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε βασικά δικαιώματα όπως η Υγεία, η κοινωνική πρόνοια και η υποβολή αίτησης για Ιθαγένεια< όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Ακολουθεί η Επίκαιρη Ερώτηση όπως κατατέθηκε

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 03 Ιουλίου 2024

Προς τον κ. Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου

Θέμα: «Επιτακτική η ανάγκη επίλυσης πολλών προβλημάτων με τις άδειες διαμονής, που με ευθύνη της Πολιτείας, στερούν βασικά δικαιώματα σε μετανάστες που διαμένουν για πολλά χρόνια νόμιμα στη χώρα»

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου περί του αντιθέτου, το ελληνικό κράτος αναγκάζει νόμιμα διαμένοντες μετανάστες να έρχονται αντιμέτωποι με καθημερινά ζητήματα στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο λόγω της άρνησης υπηρεσιών της Πολιτείας να αποδεχτούν την βεβαίωση κατάθεσης αιτήματος ανανέωσης.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, είτε ως μισθωτοί, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για πλημμελή (στην καλύτερη περίπτωση) εξυπηρέτηση από φορείς του Δημοσίου.

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα αφορά ανθρώπους που χρειάζεται να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες για επαγγελματικούς ή και προσωπικούς λόγους και δεν μπορούν επειδή δεν έχουν άδεια σε ισχύ. Η με αριθμό 4000/3/98-ιβ’ Απόφαση του αρμόδιου Υπουργού (Β’ 1761/19.03.2024) έλυσε μεν το ανθρωπιστικό ζήτημα της δυνατότητας ταξιδιού για έκτακτες και άμεσες οικογενειακές ανάγκες στις χώρες προέλευσης, αλλά, καθώς αποκλείονται τα κράτη του χώρου Σένγκεν, δεν έδωσε λύση στη δυνατότητα ταξιδιού εντός των χωρών της Ευρώπης.

Προβλήματα εμφανίζονται όμως λόγω των καθυστερήσεων στην διαδικασία έκδοσης και ανανέωσης των τίτλων διαμονής και σε ό,τι αφορά την πρόσβασή των δικαιούχων σε βασικά και θεμελιώδη δικαιώματα όπως η Υγεία, η κοινωνική πρόνοια και η υποβολή αίτησης για Ιθαγένεια.

Επιπλέον, επισημαίνουμε για ακόμη μια φορά την αδικία που δημιουργεί η εισαγωγή της λέξης «άπαξ» στην άδεια διαμονής για εξαιρετικούς λόγους το οποίο καταστρατηγεί την ίδια την φύση του δικαιώματος της πρόσβασης στην εν λόγω άδεια, αν το Υπουργείο θέλει να μην επιτρέψει την κατάχρηση του δικαιώματος θα μπορούσε να εισάγει μια διαφορετική δικλείδα ασφαλείας.

Επειδή, η έναρξη ισχύος του νέου Κώδικα Μετανάστευσης δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις, τόσο με την ετεροχρονισμένη έκδοση των απαραίτητων εφαρμοστικών αποφάσεων και εγκυκλίων, όσο και με την παραμονή του ΟΠΣ εκτός σύνδεσης για διάστημα που υπερέβη κατά πολύ τις 48 ώρες που αρχικά ανακοίνωσε το Υπουργείο.

Επειδή, εντείνεται το αίσθημα ανασφάλειας, ανθρώπων που διαμένουν επί πολλά χρόνια ή και δεκαετίες νομίμως στη χώρα, λόγω της παρακώλυσης πρόσβασής τους στα βασικά δικαιώματα που έχουν ως δικαιούχοι νόμιμου τίτλου διαμονής.

Επειδή, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας, οι αρμόδιες Δ.Α.Μ. παραμένουν υποστελεχωμένες και με απαρχαιωμένο εξοπλισμό.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για τη μείωση των καθυστερήσεων στις διαδικασίες έκδοσης και ανανέωσης αδειών διαμονής μεταναστών, που επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή και την ένταξή τους στην κοινωνία;
Θα φροντίσει για την πλήρη πρόσβαση των αιτούντων για ανανέωση άδειας, στα δικαιώματα που προβλέπονται από τον τίτλο για τον οποίο έχουν υποβάλει το σχετικό αίτημα;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιώργος Ψυχογιός”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ