Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατέθεσαν 47 βουλευτές/τριες ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής του νομού μας Γ. Ψυχογιός και με θέμα τις ζημιές της κακοκαιρίας «ΕΛΠΙΔΑ» στις αγροτικές καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο.
Σύμφωνα με την Ερώτηση, “με νωπές ακόμα τις εικόνες της παντελούς κατάρρευσης του «επιτελικού» κράτους στην διαχείριση των προβλημάτων που δημιούργησε η κακοκαιρία ¨ΕΛΠΙΔΑ¨, στις αστικές περιοχές, κυρίως της Αττικής, ακολούθησαν τη βδομάδα που πέρασε και οι ζημιές που αυτή προκάλεσε σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο.
Οι αγρότες βρίσκονται μέσα στη δίνη της κρίσης και των επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή αύξηση τους κόστους παραγωγής με αυξήσεις σε εφόδια, ζωοτροφές και ενέργεια. Η δε Κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς να αντιλαμβάνεται το μέγεθος των αυξήσεων, προσπαθεί με επικοινωνιακού τύπου ημίμετρα να κατευνάσει τη λαϊκή οργή. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι ζημιές αποτελούν ένα ακόμη δυσβάσταχτο χτύπημα για τους αγρότες.
Μετά και τις ζημιές αυτές, η ανησυχία και η απόγνωση γιγαντώνονται για έναν ακόμη πολύ σοβαρό λόγο. Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΕΛΓΑ, από την αδιαφορία της Κυβέρνησης και την παντελή απουσία σοβαρών λύσεων στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και της στήριξης της βιωσιμότητάς του, εντείνουν την αγωνία για τη συνέχιση της αγροτικής παραγωγής.
Με την Ερώτηση ζητήθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να απαντήσει στα φλέγοντα ερωτήματα για το μέλλον του ΕΛΓΑ και των οφειλόμενων αποζημιώσεων, στις οποίες προστίθενται και αυτές για τις ζημιές της κακοκαιρίας «ΕΛΠΙΔΑ», και συγκεκριμένα:
Τι προτίθεται να κάνει το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΑ, ώστε να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές, χωρίς να διακοπεί η σύνταξη των πορισμάτων προηγούμενων ζημιών;
Πότε προβλέπεται, να αποπληρωθούν οι ζημιές του 2021;
Ποιος είναι ο οικονομικός προϋπολογισμός των ζημιών του 2021 και πόσα χρήματα έχουν δοθεί μέχρι τώρα;
Ποια είναι τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΛΓΑ;
Υπάρχει προϋπολογισμός για τις ζημιές του παγετού του Ιανουαρίου 2022 και εάν ναι, πόσος είναι;
Πότε εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν οι απαραίτητες αλλαγές στο νόμο και τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να συνεχίσει να είναι βιώσιμος;
Τι γίνεται με την αναλογιστική μελέτη του ΕΛΓΑ και την αναλογιστική μελέτη που το υπουργείο είχε αναθέσει στην Παγκόσμια Τράπεζα. Υπάρχουν παραδοτέα, και εάν ναι,πότε θα παρουσιαστούν στη Βουλή;”