Υλικά Συνταγής
- 1 κιλό αλεύρι ζυμωτό παραδοσιακό (κίτρινο)
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 630 γραµ. νερό χλιαρό
- 1 κοφτή κ.σ αλάτι ψιλό
- λίγο ελαιόλαδο για τις φόρμες
Προαιρετικά
- σουσάμι και σπόρους για το τελείωμα
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε το ζυμωτό ψωμί με παραδοσιακό κίτρινο αλεύρι για ζυμωτά, πρώτα ενεργοποιούμε την ξηρή μαγιά.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε λακκούβα στη μέση.
Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό. Τα ρίχνουμε στο αλεύρι. Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά.
Ζυμώνουμε να μαζευτούν τα υλικά σε ζύμη που ελαφρά κολλάει. Μη βάλετε έξτρα αλεύρι. Απλά λαδώστε τα χέρια και πιάστε τη ζύμη.
Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ.
Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 45΄ να ξεκουραστεί.
Μετά το φούσκωμα βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο. Πατάμε με τα χέρια να ξεφουσκώσει.
Αν κολλάει ελαφρά βουτάμε τα χέρια σε λίγο λάδι.
Τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια. Λαδώνουμε 4 μικρές μακρόστενες φόρμες για κέικ ή μικρές φόρμες μιας χρήσης 15 εκατοστών.
Εναλλακτικά βάλτε σε 2 μακρόστενες φόρμες για κέικ 25 εκατ.
Δίνουμε σχήμα φρατζόλας σε κάθε κομμάτι ζύμης και το βάζουμε στη λαδωμένη φόρμα. Πιέζουμε ελαφρά την επιφάνεια.
Αφού βάλουμε όλα τα ψωμάκια στις φόρμες, τα αφήνουμε σε ζεστό σβηστό φούρνο για 45΄ να φουσκώσουν.
Με πινέλο κι απαλές κινήσεις αλείφουμε ελαφρά την επιφάνεια με λίγο λάδι.
Πασπαλίζουμε σουσάμι, λιναρόσπορο, κολοκυθόσπορο ή μαυροσίσαμο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190 °C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για περίπου 30΄.
Αφήνουμε τα ψωμιά να σταθούν για 10΄.
Τα βγάζουμε με προσοχή σε καθαρή πετσέτα ή σχάρα να στεγνώσουν.
argiro.gr