30 νέοι, υπερσύγχρονοι , αυτόματοι, μετεωρολογικοί σταθμοί και 7 μετεωρολογικά ραντάρ θα βοηθούν στο να αντιμετωπιστεί καλύτερα ο κίνδυνος πλημμύρας

Υπογράφηκε στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η σύμβαση για την προμήθεια 30 νέων υπερσύγχρονων αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών, ενώ μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα έχει υπογραφεί η σύμβαση και για την προμήθεια 7 μετεωρολογικών ραντάρ, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ΑΙΓΙΣ.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: «Μέσα σε ημερολογιακά 12 μήνες καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε το ΑΙΓΙΣ, το σημαντικότερο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας στην ιστορία της χώρας, αξίας 2,1 δις ευρώ που, εκτός από καναντέρ, μεσαίου τύπου αεροσκάφη, ελικόπτερα, πυροσβεστικά οχήματα και σένσορες, περιλαμβάνει και εργαλεία ψηφιοποίησης, εξοπλισμό και άλλα μέσα τα οποία άπτονται -προφανώς της Πολιτικής Προστασίας- αλλά και άλλων συναρμόδιων Υπουργείων. Η αδήριτη ανάγκη για την προμήθεια νέου, σύγχρονου μετεωρολογικού εξοπλισμού, είναι κάτι για το οποίο γίνεται πολύς λόγος στην επιστημονική κοινότητα και το ακούτε δημοσίως τους τελευταίους μήνες από τους μετεωρολόγους της ΕΜΥ, του Αστεροσκοπείου και τους ιδιώτες. Θέλω να θυμίσω ότι τελευταία φορά αυτό υλοποιήθηκε ανεπιτυχώς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Είμαι, λοιπόν, πολύ περήφανος, που 20 χρόνια μετά και εντός 12 μηνών -γνωρίζετε πολύ καλά ότι κανονικά  αυτά τα προγράμματα, δυστυχώς στην Ελλάδα, είναι υπερδεκαετή- υλοποιήθηκε μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που δούλεψαν σκληρά, την Επιτελική Δομή του ΕΣΠΑ, και φυσικά την Κοινωνία της Πληροφορίας, ένας πολύ σημαντικός διαγωνισμός, ο οποίος ευοδώθηκε και σήμερα  υπογράφουμε τη σχετική σύμβαση, ώστε σε 16 μήνες να έχουμε 30 μετρολογικούς σταθμούς στην χώρα. Εκσυγχρονισμός της χώρας και του κράτους σημαίνει ακριβώς αυτό: Να έχουμε νέο εξοπλισμό και εργαλεία, προφανώς την υπηρεσία της επιστήμης, αλλά κυρίως των συμπολιτών μας. Γιατί τα κάνουμε όλα αυτά; Για να έχουμε τα μέσα έτσι ώστε να προστατέψουμε ανθρώπινες ζωές. Είναι τεράστια ανάγκη και υπέρμετρη σε οτιδήποτε μικροπολιτικής ή μικροκομματικής χρησιμότητας, να μπορέσουμε να έχουμε όλα αυτά τα μέσα  τελευταίας τεχνολογίας για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας».

«Οι μετεωρολογικοί σταθμοί είναι μια αρχή, καθώς θα μπορούν να συνεργάζονται και με τα ραντάρ τα οποία θα τοποθετηθούν. Θα έχουμε καλύτερη γνώση του πλημμυρικού κινδύνου, ώστε να μπορέσει η Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να κάνει καλύτερα το έργο της. Πιστεύω, δε, ότι στο μέλλον, σε συνεργασία με τη μηχανική μάθηση, τις έξυπνες λύσεις με την αφομοίωση των δεδομένων από τους μετεωρολογικούς σταθμούς και γενικότερα από τα μέσα επιτήρησης, θα έχουμε καλύτερα προγνωστικά εργαλεία στη φαρέτρα μας για μία αξιόπιστη πρόγνωση, που μπορεί να προειδοποιεί κατάλληλα τους πολίτες για τα έντονα καιρικά φαινόμενα», ανέφερε ο Διευθυντής του Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ και μέλος της επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου του Υπουργείου ΚΚΠΠ, Θοδωρής Κολυδάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ