Διαβάστε την παρακάτω πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση στο FB του Συλλόγου Επαγγελματιών Αρχαίας Κορίνθου για την περιοχή, “γεμάτη” Ιστορία και Αρχαιολογία μαζί ….
“Η Κόρινθος αποτέλεσε ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα κέντρα κεραμικής παραγωγής στην αρχαία Ελλάδα. Η κορινθιακή κεραμική, αναπτύχθηκε στα κορινθιακά εργαστήρια δημιουργώντας την μακραίωνη και επιτυχημένη παράδοση των κορινθίων κεραμέων, οι οποίοι φιλοτέχνησαν εκτός των άλλων τα περίφημα κορινθιακά αγγεία που ταξίδεψαν σε όλη την Μεσόγειο, ενισχύοντας την ισχυρή κορινθιακή παρουσία στις ελληνικές αποικίες της Ν. Ιταλίας και της Σικελίας. Όταν ίδρυσαν τις Συρακούσες το 733π.Χ., οι Κορίνθιοι άνοιξαν εμπορικές οδούς προς τα δυτικά και κυριαρχούσαν στις αγορές. Χάρη στη μεγάλη ποσότητα κορινθιακής κεραμικής που βρέθηκε σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου, είναι δυνατόν να χρονολογηθεί με ακρίβεια κάθε αρχαιολογικό εύρημα.
Στα εργαστήρια της Κορίνθου χρωστά η αρχαία ελληνική αγγειογραφία την επινόηση της μελανόμορφης αγγειογραφίας (ή μελανόμορφος ρυθμός), η οποία υιοθετήθηκε και σε άλλες περιοχές, ενώ τελειοποιήθηκε έναν αιώνα, περίπου, αργότερα στα αττικά εργαστήρια. Η μελανόμορφη τεχνική αποδίδει τα εικονιστικά και διακοσμητικά μοτίβα με μαύρο χρώμα πάνω στην ανοικτόχρωμη επιφάνεια του πηλού και τις λεπτομέρειες με εγχάραξη. Η τεχνική αυτή που πρωτοεμφανίστηκε στην Κόρινθο γύρω στο 700 π.Χ. (υιοθετήθηκε στην Αττική γύρω στο 630 π.Χ.)”.