“Πολύ μεγάλη συμμετοχή των σχολείων στο 14th Bridges International Film Festival of Peloponnese την Παρασκευή 10/11/23 με προβολές που δημιούργησαν μαθητές. Κατάμεστη η αίθουσα από τους μικρούς μας φίλους που χάρηκαν ιδιαίτερα τις προβολές πολλών ταινιών σε ένα πολύ ευχάριστο και “δημιουργικό” περιβάλλον . Σίγουρα μια μοναδική εμπειρία για τα παιδιά που συμμετείχαν ενεργά είτε παίζοντας στις ταινίες είτε ζωγραφίζοντας ότι τους άρεσε μετά την προβολή, δημιουργώντας διάφορα σχέδια.”
Παρουσιάστηκαν οι ταινίες:
ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Πρόσκληση σχολείων, MME και κοινού Ταινίες φτιαγμένες από παιδιά .
A’ ΜΕΡΟΣ – Διάρκεια 100’ – Δημοτικά Σχολεία
Μια Φορά κι Ένα Καιρό – Σκηνοθεσία, Οπτικοποίηση Γιάννης Αικατερίνης, Ελλάδα
Trailer: https://youtu.be/lBwkEZckUbY
Πρόκειται για 4 οπτικοποιημένα παραμύθια από τέσσερις διαφορετικούς συγγραφείς και τέσσερις διαφορετικούς αφηγητές . Γιάννης Αικατερίνης, Ελένη Σοφία – Στοϊλου Βάσια Καλατζή, Βασιλική Καλαχάνη.
Εισήγηση Ελισσάβετ Βέλιου Σκηνοθεσία – Παραγωγή Γιάννης Αικατερίνης 2023 /
Με εικόνες και μουσική επένδυση. Μικρές χαριτωμένες ιστορίες με πολλές και όμορφες περιγραφές που γίνονται εικόνες με νόημα μέσα από την αφήγηση για τους μικρούς μας φίλους.
Σωσίβιο – Α΄τάξη Δημοτικού Σχολείου Κουνάβων, Νίκος Γαλάνης, 8’50”
Όλα αυτά που μας ενώνουν – Δ’ Τάξη 2ου Δημοτικού Σχολείου Σκάλας Λακωνίας, Νίκος Γαλάνης, 6’
Αχ, αφτό το αυ – Α’ Τάξη Δημοτικού Σχολείου Νιάτων – Αγίου Δημητρίου, Νίκος Γαλάνης, 6’40”
Μπορείς να καταφέρεις τα πάντα, αρκεί να το πιστέψεις – Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου Αργολίδας, Νίκος Γαλάνης, 1’50”
Ο Χρόνος Δεν Γυρίζει Πίσω – Γ’ Τάξη Δεύτερο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας Λακωνίας, Νίκος Γαλάνης, 1’30”
1821-2021 – Ελευθερία – 2ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου, Νίκος Γαλάνης, 6’
17 – Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου Επιδαύρου, Νίκος Γαλάνης, 40”
Ειρήνη – Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου Επιδαύρου, Νίκος Γαλάνης, 3’26”
Με όπλο την πένα – Νίκος Καπετανίδης – 4ο Γυμνάσιο Κορίνθου, 2023, 6’
Δυστοπία ΚΟΡΙΝΘΟΣ 2097 – 10ο Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου, Σταύρος Παναγιώτου, 16’59”
Σύνοψη: Σε ένα δυστοπικό περιβάλλον όπου η ανθρωπότητα δεν μπορεί να επιβιώσει, μόνο λίγα παιδιά με ανοσία θα μπορέσουν να αντέξουν την έλλειψη οξυγόνου και έναν θανατηφόρο ιό, λόγοι για τους οποίους οι χαρακτήρες της ταινίας είναι τραγικοί αλλά κυρίως ρεαλιστικοί, μέσα από τα γεγονότα και τις συνέπειες που σχετίζονται με τους πολέμους στους οποίους έχει εμπλακεί η ανθρωπότητα.
11:30
Γενετικά κατώτεροι – Δημοτικό Σχολείο Εξαμιλίων, Σταύρος Παναγιώτου, 2023, 25’
Σύνοψη: Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που αποδόθηκαν δραματοποιημένα, αναδεικνύοντας το σκοτάδι που διατηρούμε στις καρδιές μας αλλά και την «άλλη πλευρά», σε ένα σχολείο που συμβιώνουν μαθητές Ρομά με “Μπαλαμέ” αν υιοθετήσουμε τον όρο μέσα από την διάχυτη κουλτούρα της πλειοψηφίας των μαθητών του σχολείου που κατάγονται από την συγκεκριμένη φυλή.
12:00
B’ ΜΕΡΟΣ / B’ PART – Διάρκεια / Duration 110’
WCD D Lego Oma – Karina Sturm, Γερμανία/Germany, 2023, 12’16”
Trailer: https://youtu.be/z_z0anbp65M
Σύνοψη: Μια ιστορία για τον μοναδικό και δυνατό άνθρωπο Ρίτα Έμπελ, που ενθαρρύνει πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η προσωπικότητα της Ρίτας όχι μόνο εμπνέει, αλλά δείχνει πώς νιώθεις να ζεις μια γεμάτη ζωή παρά τους περιορισμούς και τα όρια.
Τα μάρμαρα του Παρθενώνα 4o ΓΕΛ Κορίνθου, 2022, 7’
Σύλληψη ιδέας: υπεύθυνοι καθηγητές Ομίλου, Κοτσαρίνης Απόστολος, ΠΕ04.01, Χάψα Μαίρη, ΠΕΟ2
Σκηνοθεσία-Σενάριο-Δημιουργική Γραφή/Ποίηση: οι μαθητές του Ομίλου (σχολ. έτος 2022-23) “Gen Z: Bio-γραφίες του τώρα” του 4ου ΓΕΛ Κορίνθου
Τεχνική κάλυψη-μοντάζ: Ιωάννης Χρηστίδης, Ανθρωπολόγος, Αρχαιολόγος
Αρχαιολόγοι Συνεργάτες: Έλενα Κόρκα, Παρασκευή Ευαγγέλογλου
Μια Θέση Και Για Σένα – Δόμνα Βισβίζη – 4ο Γυμνάσιο Κορίνθου, 2020, 10’15”
Σύνοψη: Ταινία μικρού μήκους για τη συμμετοχή του 4ου Γυμνασίου Κορίνθου στον πανελλήνιο διαγωνισμό «Διακόσια Χρόνια από το 1821»
Καποδίστριας / Ιστορικό Ντοκιμαντέρ – 4ο Γυμνάσιο Κορίνθου 2023, 53’53”
Σύνοψη: Α’ ΜΕΡΟΣ: Ελβετία 1813. Η επαναχάραξη του ελβετικού χάρτη με τη συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια.
Β’ ΜΕΡΟΣ: Ελβετία 1923. Η επαναχάραξη του ελληνικού χάρτη και το προσφυγικό ζήτημα όπως προβλέφθηκαν με τη συνθήκη της Λωζάννης.
Άσφαλτος Παντού – (Θες Εργάτη;) – Δημοτικό Σχολείο Σολομού και 1ο Δημοτικό Σχολείο Ζευγολατιού, Σταύρος Παναγιώτου, 24’25”
Σύνοψη: “Μια παράλληλη ιστορία διαρκούς ματαίωσης όπου οι μαθητές αποφασίζουν να δράσουν κόντρα στις νόρμες και στις προσδοκίες των μεγαλύτερών τους. Αδικημένοι και απελπισμένοι, βρίσκουν διαφυγή στην παιδικότητα της απόδρασης από την «πραγματικότητα». Ζουν στιγμές ελευθερίας κοντά στην φύση, προστατευμένοι στην θαλπωρή της αθωότητας των μαθητικών σχέσεων, μακριά από την μιζέρια ενός συστήματος που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους και μονάχα τους τροφοδοτεί με υποσχέσεις και αδιέξοδα. ”