Με αφορμή το 14ο Φεστιβάλ μελιού και προϊόντων μέλισσας , η Περιφέρεια Πελοποννήσου έκανε γνωστά τα παρακάτω στοιχεία αναφορικά με την μελισσοκομία στα όριά της. Όπως αναφέρει:
“Όσον αφορά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με την απογραφή του περασμένου Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν συνολικά 1.605 παραγωγοί με 176.719 μελίσσια. Η εικόνα ανά ΔΑΟΚ είναι η εξής, α) στην Αρκαδία 508 παραγωγοί με 58.110 μελίσσια, β) στην Κορινθία 208 παραγωγοί με 18.392 μελίσσια, γ) στην Αργολίδα 198 παραγωγοί με 32.023 μελίσσια, δ) στη Λακωνία 311 παραγωγοί με 36.866 μελίσσια, ε) στη Μεσσηνία 310 παραγωγοί με 22.042 μελίσσια και στ) στην Τριφυλία 70 παραγωγοί με 9.286 μελίσσια.
Ωστόσο, καθώς δεν έχουν κάνει απογραφή όλοι οι παραγωγοί, εκτιμάται ότι ο συνολικός τους αριθμός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέρχεται σε περίπου 4.000 και κατέχουν περίπου 212.000 μελίσσια, ενώ η μέση ετήσια παραγωγή εκτιμάται σε περίπου 3.000 τόνους.
Κυριότερα είδη παραγόμενου μελιού είναι από ελάτη και πεύκο στην Αρκαδία, από πορτοκάλι σε Αργολίδα και Λακωνία, από θυμάρι σε παραλιακές περιοχές ανατολικά και νότια, και ακόμα από ρείκι καστανιά και κουμαριά κατά τόπους.
Συνολικά στις 5 Π.Ε. της Περιφέρειας Πελοποννήσου λειτουργούν 38 συσκευαστήρια με δυναμικότητα 1.453 τόνους και 50 εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή).
Αναλυτικά ανά Π.Ε. η εικόνα είναι η εξής, α) Αρκαδία, 9 με δυναμικότητα 154 τόνους, εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή) 30, β) Αργολίδα 9 με δυναμικότητα 250 τόνους, εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή) 2, γ) Κορινθία 1 με δυναμικότητα 350 τόνους, εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή) 14, δ) Λακωνία 7 με δυναμικότητα 642 τόνους, εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή) 4 και ε) Μεσσηνία 12 με δυναμικότητα 57 τόνους, εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή) 0.
Τέλος, υπάρχει έγκριση για την απευθείας πώληση έως 1.200 κιλών ετησίως από τους μελισσοκόμους σε τελικό καταναλωτή ή σε τοπικά καταστήματα.”