Στην ενδυνάμωση των εφήβων προκειμένου να αντιμετωπίσουν, χωρίς προβλήματα για την ψυχική τους Υγεία, τις προκλήσεις που προέρχονται κυρίως από την πρόοδο της τεχνολογίας και την εκτεταμένη χρήση του διαδικτύου αλλά και τη σταδιακή επέκταση της χρήσης των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, στοχεύει ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει βιωματικές δράσεις για 50 νέους από 12 έως 17 ετών και θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Σχολείο Βραχατίου, κατά το χρονικό διάστημα από 25 Ιουνίου έως 20 Ιουλίου.
Για το πρόγραμμα αυτό μίλησε στην hmerisiakorinthou.gr η υπεύθυνη του Προγράμματος κα Μαγδαληνή Βαρβιτσιώτη, η οποία είναι φιλόλογος, που υπηρετεί 35 χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση, πτυχιούχος Φιλολογίας και Ψυχολογίας με δύο μετεκπαιδεύσεις-εξειδικεύσεις στην κοινωνική επιστήμη και στην ψυχική Υγεία παιδιού και εφήβου.
Ερ: Κα Βαρβιτσιώτη, ποιος ακριβώς είναι ο στόχος του προγράμματος αυτού για την ψυχική ενδυνάμωση των εφήβων;
Απ: Το πρόγραμμα αυτών των βιωματικών δράσεων, που αφορούν στην ενδυνάμωση παιδιού και εφήβου, είχε εφαρμοστεί αρχικά από το Ίδρυμα Μποδοσάκη για παιδιά και εφήβους των ακριτικών νησιών, όμως στη συνέχεια γενικεύτηκε μέσω του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, γιατί είναι δεδομένο πια ότι οι έφηβοι, σε όλες τις περιοχές της χώρας μας, αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις. Και θα πρέπει και εμείς σας εκπαιδευτικοί και σαν γονείς, αλλά κυρίως σαν κοινότητα να πλαισιώσουμε τον έφηβο, να μπορέσουμε να ενισχύσουμε, μέσα από μια σειρά δράσεων, την αυτοπεποίθησή του και την αυτονομία του, να μπορέσουμε – τέλος πάντων – να τον ενδυναμώσουμε για να αναπτύξει μια σειρά συμπεριφορών εναλλακτικών απέναντι στους παράγοντες κινδύνου. Αυτό είναι η φιλοσοφία του προγράμματος.
Ερ: Όταν λέτε «παράγοντες κινδύνου» ποιους εννοείτε;
Απ: Τα παιδιά έχουν βγει από μία καραντίνα, από έναν “εγκλεισμό” δύο ετών, κι έχουν να αντιμετωπίσουν πάρα πολλές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην τεχνολογία, στους ρόλους μέσα στην οικογένεια και έχουν πάρα πολλούς προβληματισμούς γύρω από την συνεργατικότητα, την ανεξαρτησία τους και την αυτοεκτίμησή τους. Όλα αυτά βάλλονται από διάφορους παράγοντες.
Βασικά, η ανθεκτικότητα του εφήβου είναι αυτή που πρέπει να στηρίξουμε, γιατί είναι η φιλοσοφία μας, ο στόχος μας.
Ερ: Έχουν να κάνουν όλα αυτά και με τον εθισμό στο διαδίκτυο;
Απ: Βεβαίως. Εννοείται. Και με τον εθισμό στο διαδίκτυο και με την τεχνητή νοημοσύνη και με τη χρήση της τεχνολογίας και με τις τεχνολογικές καινοτομίες που υπάρχουν στην εκπαίδευση, με όλα αυτά.
Ερ: Και βλέπω ότι προγραμματίζετε πέντε 3ωρα, από την Τρίτη 25 Ιουνίου. Πέστε μας αναλυτικά το πρόγραμμα με τις ημερομηνίες.
Απ: Ξεκινά από την Τρίτη στις 25 του μηνός και θα γίνεται κάθε Τρίτη μέχρι τις 20 Ιουλίου. Θα συμμετάσχουν συνολικά 50 έφηβοι. Σκοπός μας είναι να προετοιμαστούμε να εντάξουμε τον πολιτισμό και το θέατρο και όλες αυτές τις βιωματικές δράσεις στη ζωή των παιδιών και σαν βραβείο της όλης αυτής προσπάθειας ο Δήμος Βέλου-Βόχας, που είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα, θα πάει τα παιδιά να παρακολουθήσουν την παράσταση στην Επίδαυρο, τον “Πλούτο” του Αριστοφάνη, για το οποίο θα γίνει και μια σχετική προετοιμασία. Γιατί πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός είναι ένας στυλοβάτης της προαγωγής της ψυχικής Υγείας.
Γ.Π