Ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων ετοιμάζεται για την αναβίωση των Ισθμιακών αγώνων

Ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων ετοιμάζεται για την αναβίωση των Ισθμιακών αγώνων, στις 12 και 13 Οκτωβρίου, στα Ίσθμια. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική αθλητική, πολιτιστική διοργάνωση που θα προσελκύσει επισκέπτες από πολλά μέρη της χώρας μας και θα προβάλλει την ιστορία της περιοχής. 

Ο Δήμαρχος Γιώργος Γκιώνης  θα δώσει συνέντευξη Τύπου αύριο Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την “Αναβίωση των 1ων Ισθμιακών Αγώνων”.

Λίγα λόγια για τους αγώνες μας δίνει  δήμος: 

Οι Ισθμιακοί Αγώνες διεξάγονταν από τα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. προς τιμή του θεού Ποσειδώνα στο Ιερό του στην Ισθμία, ανά δύο χρόνια, την Άνοιξη διεξαγωγής του Ολυμπιακού έτους και του δεύτερου έτους μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Περιλάμβαναν αγώνες δρόμου, πάλης, πυγμαχίας, παγκράτιο και πένταθλο. Αργότερα, προστέθηκαν ιππικοί αγώνες και αρματοδρομίες. Το πρόγραμμα συμπληρώθηκε με αγώνες μουσικής, λόγου και καλών τεχνών.

🔱 Τα αρχαιολογικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι αρχικά γινόταν μεγάλοι εορτασμοί προς τιμή του θεού Ποσειδώνα και αργότερα προστέθηκαν οι αθλητικοί αγώνες, οι οποίοι διαρκούσαν μόνον τρεις μέρες. Άρχιζαν την αυγή με θυσία στον Ποσειδώνα, ακολουθούσε γεύμα, το απόγευμα άρχιζαν οι αγώνες και όταν τελείωναν γινόταν ένα μεγάλο φαγοπότι. Μαζί με τους αθλητικούς αγώνες, από τον 5ο αιώνα π.Χ. και μετά, τελούνταν και αγώνες μουσικής, ποίησης και ρητορικής. Οι αθλητικοί αγώνες διεξάγονταν στον στίβο και οι υπόλοιποι στο θέατρο.

🏆 Οι νικητές στεφανώνονταν με στεφάνι από πεύκο. Ο Σόλων είχε θεσπίσει ένα νόμο σύμφωνα με τον οποίο κάθε Αθηναίος νικητής στα Ίσθμια βραβευόταν με 100 δραχμές, ποσό μεγάλο για εκείνη την εποχή. Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τα Ίσθμια καθιερώθηκαν από τον Σίσυφο, τον βασιλιά της Κορίνθου για να τιμήσει τον ανιψιό του το Μελικέρτη.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Θεός Ποσειδώνας βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Ήλιο για το ποιος θα έχει την κυριαρχία στην ευρύτερη περιοχή. Στην Αθήνα και στο Άργος, ο Ποσειδώνας είχε αποτύχει αλλά στην Κόρινθο κατάφερε να επικρατήσει και οι Κορίνθιοι τον τιμούσαν ιδιαίτερα.

📽️ Μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ – βραβευμένη ταινία μικρού μήκους «Αρχαία Ίσθμια – Η αναβίωση των αγώνων», μια παραγωγή του Αριστοτελείου Κορινθιακού Εκπαιδευτηρίου σε σύμπραξη με το Δημοτικό Σχολείο Ισθμίας.

▶️ https://www.youtube.com/watch?v=siPaEP4IKr8″

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ