Δήμος Κορινθίων: “Σπουδαία πρεμιέρα για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο . Γέμισε το Δημοτικό Θέατρο, εξαιρετικό το πρώτο μάθημα”

Ο Δήμος Κορινθίων αναφέρει σχετικά με το χθεσινό πρώτο μάθημα του δημοτικού ανοικτού Πανεπιστημίου στο δημοτικό θέατρο της πόλης:

“Η παρουσία των Κορίνθιων πολιτών, που γέμισαν χτες το απόγευμα το Δημοτικό Θέατρο, δικαίωσε από την πρώτη κιόλας ημέρα τις προσδοκίες που «γέννησε» η δημιουργία του Δημοτικού Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΔΕΑΠ) του Δήμου Κορινθίων.

Δεκάδες δημότες προσήλθαν για να παρακολουθήσουν το πρώτο μάθημα, που αφορούσε στα συμπεράσματα της μελέτης που έγινε στην Κορινθία και ανέδειξε την αλληλεπίδραση Καρδιάς και Περιβάλλοντος. Οι πρώτοι διδάσκοντες ήταν οι:
Δημήτριος Τούσουλης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, πρώην αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΑΕΠ
Γεράσιμος Σιάσος, Πρύτανης ΕΚΠΑ
Χρήστος Χασικίδης, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής ΓΝ Κορίνθου
Ευάγγελος Οικονόμου, Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ

Η μελέτη αφορά στην αξιολόγηση περισσοτέρων από 1.700 εθελοντών από διάφορες περιοχές της Κορινθίας, με στόχο τον συσχετισμό περιβαλλοντικών παραγόντων και του τρόπου ζωής με την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά (στεφανιαία νόσος, έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια), τα νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος (άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) και διάφορες μορφές καρκίνου. Αναδεικνύει, επίσης, την επιρροή των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων (όπως το εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση και το επίπεδο εκπαίδευσης) στην καρδιαγγειακή Υγεία.

Ο Δήμαρχος Κορινθίων, Νίκος Σταυρέλης, κατά το καλωσόρισμα των πολιτών – μαθητών, έκανε αναφορά στην υλοποίηση της ιδέας του καθηγητή Δημήτρη Τούσουλη, «που αγκάλιασαν πάνω από 300 συνδημότες μας. Στα μαθήματα που θα παρακολουθήσουμε σήμερα και κατά τις επόμενες ενότητες θα διδάξουν εξέχοντες επιστήμονες, που θα μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους σε εμάς». Νωρίτερα, στο μήνυμά του είχε κάνει ειδική μνεία στην αξία της Δια Βίου Εκπαίδευσης και του προγράμματος του ΔΕΑΠ, το οποίο, όπως είπε, «έχει και μία ακόμα πτυχή. Μετατρέπει τον Δήμο σε γέφυρα ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Σε αυτή την γέφυρα θα συναντώνται οι Επιστήμονες, που θα εκλαϊκεύουν την Γνώση, και οι Πολίτες, που θα γίνονται κοινωνοί της».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι όπως ενημέρωσε ο καθηγητής κ. Τούσουλης τον Δήμαρχο, οι βεβαιώσεις που θα παραλαμβάνουν στο τέλος του εκπαιδευτικού κύκλου όσοι μαθητές παρακολουθήσουν όλα τα μαθήματα θα αποκτούν «ειδικό βάρος», καθώς θα δίνουν bonus μοριοδότησης, το οποίο θα μπορούν να αξιοποιούν όπου χρειαστεί.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, ο αντιπεριφερειάρχης, Τάσος Γκιολής, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Τσόγκας, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου, Παναγιώτα Επιβατινού, η κορίνθια καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής, Μιμίκα Νικολάου κ.ά. Χαιρετισμό έστειλε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, ο οποίος δεν μπορούσε να παραστεί.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το ενδιαφέρον για την παρακολούθηση των μαθημάτων του ΔΕΑΠ παραμένει ισχυρό στην τοπική κοινωνία, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός πως το πρώτο μάθημα παρακολούθησαν και πολλοί συνδημότες μας, που εξακολουθούν να ενδιαφέρονται να κάνουν αιτήσεις συμμετοχής.

Το επόμενο μάθημα θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, στις 6.00 το απόγευμα, με ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα που αφορά τις ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. Ομιλητής θα είναι ο Καθηγητής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκας.

ΥΓ: Το βίντεο με ολόκληρο το πρώτο μάθημα θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες στον λογαριασμό youtube του Δήμου Κορινθίων”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ