Δελτίο Τύπου
“Στην εναρκτήρια εκδήλωση του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας «Ανάπτυξη Συνεργατισμού», του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER, υπομέτρο 19.3 του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014-2020, που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Καρδίτσας στις 18-19/10/2024 στο ξενοδοχείο «Κιέριον» στην Καρδίτσα, παραβρέθηκαν στελέχη της Αναπτυξιακής Πάρνωνα και εκπρόσωπος της Κοιν.Σ.Επ. «Α Χώρα Νάμου».
Η πρώτη μέρα περιλάμβανε ανοιχτή εκδήλωση για τον τοπικό πληθυσμό και τους φορείς με βασικούς ομιλητές τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Τσιάρα Κωνσταντίνο και την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας κα Ζαχαράκη Σοφία, και εισηγητές τον Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ κ. Παπαγιαννίδη Δημήτριο και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κουρέτα Δημήτριο, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν οι βουλευτές Καρδίτσας, ο Πρόεδρος της ΑΝΚΑ και Δήμαρχος Καρδίτσας και ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπoλης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, τιμώντας το πλήθος κόσμου που παραβρέθηκε.
Οι εισηγήσεις που αναπτύχθηκαν αφορούσαν τα παρακάτω θέματα:
«Συνεργατισμός & κοινωνική επιχειρηματικότητα-Ευκαιρίες μέσα από το πρόγραμμα Seed2Scale», Κοντονάσιου Ελένη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας, Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας.
«Η προστιθέμενη αξία του LEADER: Ανάπτυξη συνεργασιών/Σχέδια Διατοπικής Διακρατικής Συνεργασίας-Δράσεις Συνεργασίας», Κοβάνης Ιωάννης, Προϊστάμενος Μονάδας Τοπικής Ανάπτυξης Ε.Υ.Ε. ΠΑΑ-Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών ΥΠΑΑΤ.
«Μεθοδολογία υλοποίησης του ΣΔΣ Ανάπτυξη Συνεργατισμού», Ντανοβασίλης Παναγιώτης, Συντονιστής ΟΤΔ LEADER AN.KA. A.E.
«Η μελέτη περίπτωσης της Αναπτυξιακής Καρδίτσας, ένα παράδειγμα στην ανάπτυξη οικοσυστήματος κοινωνικής καινοτομίας και συνεργατισμού», Μπέλλης Βασίλειος, πρώην Γενικός Δ/ντής ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε.
Η δεύτερη μέρα με τη μορφή Εκπαιδευτικού-επιμορφωτικού εργαστηρίου αφορούσε τα στελέχη των 10 ΟΤΔ/Εταίρων του Σχεδίου και συγκεκριμένα των ΟΤΔ ΑΝ.ΚΑ Α.Ε. (Συντονίστρια), ΠΑΡΝΩΝΑΣ Α.Ε., ΑΝΕΘ Α.Ο.Τ.Α., ΟΑΣΕ Α.Α.Ε., ΑΧΑΪΑ Α.Ε., ΑΝ.ΔΩ Α.Ε., ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε., ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε., ΑΝ.ΡΟ Α.Ε., ΑΝ.ΕΔ Α.Ε. και περιλάμβανε ειδικές εισηγήσεις ερευνητών ανάλυσης του περιβάλλοντος της κοινωνικής καινοτομίας και οικονομίας.
Συγκεκριμένα αναπτύχθηκαν εισηγήσεις με θέματα:
«Εργαλεία ανάλυσης και συνεργασίας για τοπικά οικοσυστήματα», Κονδυλίδου Μαριάννα, Υποψήφια Διδάκτορας Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Παν/μιο Πελοποννήσου.
«Κοινωνική καινοτομία και κοινωνική οικονομία: Παρούσα κατάσταση, προκλήσεις και προοπτικές σε τοπικό/περιφερειακό επίπεδο», Αλεξόπουλος Γεώργιος, Ερευνητής, Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Ανοιχτές επιχειρήσεις για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Η περίπτωση του έργου OBCD-Open Business for Community Development», Σωτηροπούλου Αικατερίνη, Δρ. Οργανωσιακής Συμπεριφοράς, Ερευνήτρια Πανεπιστημίου Πατρών.
«Ο ρόλος της έρευνας δράσης και της εκπαίδευσης στην καλλιέργεια του συνεργατισμού», Γριτζάς Γεώργιος, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης ΑΠΘ, Δ/ντης Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία” ΕΑΠ.
«Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα: Ένα αναδυόμενο οικοσύστημα καινοτομίας και συνεργασίας», Νικολάου Κων/νος, τ. Επισκέπτης Καθηγητής Οικολογίας και ΚΑΛΟ στο ΑΠΘ, Πρόεδρος του Λαϊκού Πανεπιστημίου ΚΑΛΟ “UnivSSE Coop”.
«Impact Hub Athens: Ένα παράδειγμα επιχειρηματικότητας και κοινωνικής καινοτομίας», Λάμπρου Έλενα, Impact Hub Athens.
«Κοινωνική χρηματοδότηση: Πηγές και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της κοινωνικής καινοτομίας & επιχειρηματικότητας», Τουρναβίτης Παναγιώτης, Δ/νων Σύμβουλος Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας.
Η εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες για μία δια ζώσης δικτύωση, ενημέρωση σε ειδικά θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη του Συνεργατισμού στις περιοχές της υπαίθρου και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών.
Το μήνυμα “Χτίζουμε συνεργασίες. Ενισχύουμε την τοπική Οικονομία και Κοινωνία” αποτυπώνει τον βασικό στόχο του εν λόγω Σχεδίου Συνεργασίας των ΟΤΔ για την ανάπτυξη της συνεργατικής επιχειρηματικότητας στην περιοχή παρέμβασής τους μέσω της δημιουργίας ή/και ενίσχυσης τοπικών οικοσυστημάτων Συνεργατισμού/αλληλοϋποστηριζόμενων φορέων (κινητοποίηση για δικτύωση και συνεργασία μεταξύ υφιστάμενων συνεργατικών σχημάτων, ενθάρρυνση για συνεργασία μεταξύ ομάδων ενεργών αγροτών, νέων, γυναικών κ.λπ.) με βασικό μέλημα την παρότρυνση των νέων ανθρώπων να παραμείνουν στις αγροτικές περιοχές και να αναπτύξουν συνεργατική επιχειρηματικότητα.”