Υλικά
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
1/2 κουταλιά της σούπας ξίδι
1/4 ποτήρι λιωμένο Βιτάμ
1 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
Αλεύρι για το άνοιγμα
1/2 ποτήρι λιωμένο Βιτάμ για το άνοιγμα των φύλλων
100 γραμμάρια Βιτάμ soft
2 1/2 ποτήρια ζάχαρη
2 λίτρα φρέσκο γάλα
2 ποτήρια ψιλό σιμιγδάλι
3 βανίλιες
Φρέσκο ξύσμα πορτοκαλιού (από 1 1/2 πορτοκάλι)
5 αυγά
1/2 ποτήρι Βιτάμ soft
Καστανή ζάχαρη για την κρούστα
Βιτάμ κλασικό (λιωμένο για το ταψί)
Αλεσμένη κανέλα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
Ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε το λάδι, το ξίδι και λίγο νερό.
Ζυμώνουμε, προσθέτοντας σταδιακά το νερό. Μόλις πάρουμε μια πολύ μαλακή ζύμη, που να μην κολλάει στα δάχτυλα, την πλάθουμε σε μπαλίτσα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 1 ώρα.
Τη χωρίζουμε σε μπαλάκια, στο μέγεθος ενός λεμονιού, αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε το φύλλο, αλευρώνοντας πάντα τη ζύμη και από τις δύο πλευρές της.
Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα βάζουμε τα 100 γραμμάρια Βιτάμ, τη ζάχαρη και το γάλα.
Βράζουμε, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τις βανίλιες, το ξύσμα και το σιμιγδάλι και χτυπάμε με το σύρμα της κουζίνας. Μόλις πήξει ελαφρά η κρέμα, την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Μόλις κρυώσει λίγο, χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά και, με γρήγορες κινήσεις, τα ενσωματώνουμε στην κρέμα.
Αλείφουμε με Βιτάμ ένα στρογγυλό ταψί και απλώνουμε τα δυό χωριάτικα φύλλα, φροντίζοντας να προεξέχουν από τα τειχώματα.
Απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα και γυρίζουμε τα φύλλα που περίσσεψαν, σχηματίζοντας έναν ωραίο γείσο.
Περιχύνουμε με το μισό φλιτζάνι Βιτάμ, πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη και ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 180°C για 45 περίπου λεπτά. Τρώμε την πίτα ζεστή, πασπαλισμένη με μπόλικη κανέλα.
vitam.gr