Υλικά
Για τα κυδώνια
2 κυδώνια
500 γραμμάρια νερό
500 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
2 αστεροειδείς γλυκάνισους
2 γαρύφαλλα
Βανίλια
Για τη βάση
500 γραμμάρια παξιμάδια, τριμμένα
250 γραμμάρια Βιτάμ Βούτυρο, λιωμένο
80 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
Για την κρέμα
500 γραμμάρια ανθότυρο
250 γραμμάρια γιαούρτι
250 ml κρέμα γάλακτος
5 αυγά
200 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Κυδώνια: Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κυδώνια. Τα κόβουμε σε τέταρτα και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με το νερό, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Σκεπάζουμε και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2 ώρες. Τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι.
Βάση: Ενσωματώνουμε τα παξιμάδια με το Βιτάμ Βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη και τα στρώνουμε, πιέζοντας με ένα κουτάλι σε στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου περίπου 25 cm. Τοποθετούμε στο ψυγείο να σφίξει.
Κρέμα: Βάζουμε σε ένα μίξερ με το σύρμα το ανθότυρο, το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη και ενσωματώνουμε σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτουμε τα αυγά ένα προς ένα και αδειάζουμε πάνω στη βάση των παξιμαδιών.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε το πυρίμαχο σκεύος σε μεγαλύτερο ταψί και προσθέτουμε νερό σε ύψος περίπου 5 cm, δημιουργώντας έτσι ένα μπεν μαρί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για περίπου 1 ώρα. Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το πυρίμαχο σκεύος να κρυώσει μέσα στο μπεν μαρί, για να μην δημιουργηθούν ρωγμές.
Κόβουμε και σερβίρουμε με τα κυδώνια, περιχύνοντας με το σιρόπι τους.
vitam.gr