Υλικά:
1 κιλό κυδώνια καθαρισμένα και κομμένα
1 κιλό ζάχαρη
800 γραμ. νερό
4 κλωνάρια αλμπανόριζα (την λένε στην Κοκκινοράχη), ευρέως γνωστή ως αρμπαρόριζα
1 ξύλο κανέλας
150 γραμ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
Εκτέλεση
Πλένουμε τα κυδώνια για να φύγει το χνούδι, τα καθαρίζουμε από φλούδες και σπόρους και τα κόβουμε μακρόστενα μικρά κομμάτια. Ύστερα τα βάζουμε στην κατσαρόλα με την ζάχαρη, προσθέτουμε το νερό και την κανέλα και περιμένουμε να πάρουν βράση. Μόλις αρχίζουν και βράζουν, βγάζουμε τον αφρό και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία. Τ’ αφήνουμε να βράσουν περίπου μισή ώρα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, την αφήνουμε να κρυώσει και ξαναβράζουμε το γλυκό την άλλη μέρα για μισή ώρα ή περισσότερο αναλόγως αν έχουμε πετύχει το δέσιμο και το χρώμα. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε την αλμπανόριζα ή αρμπαρόριζα και τα αμύγδαλα ασπρισμένα. Δοκιμάζουμε το γλυκό αν έχει δέσει καλά βάζοντας λίγο σ’ ένα πιατάκι . Αν στέκεται και δεν απλώνει είναι έτοιμο.
Το αποθηκεύουμε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα.
πηγή:.kokkinorachi.gr