Υλικά Συνταγής
- 400 γρ. ρεβίθια χοντρά
- 1 κ.γ. σόδα για το μούλιασμα (ή 2 κ.γ. χοντρό αλάτι)
- 4 φρέσκες πιπεριές (πράσινες και κόκκινες) χοντροκομμένες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο ή λιωμένο
- 300 γρ. χυμό ντομάτας ή τριμμένη φρέσκια ντομάτα
- Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Μισό κ.γ. ζάχαρη
- Μισό κ.γ. κύμινο
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Κατ’αρχάς, από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια μας σε μπόλικο νερό με 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα και τα αφήνουμε να μουσκέψουν. Εναλλακτικά, αν δεν θέλουμε σόδα, βάζουμε 1-2 κουταλάκια χοντρό αλάτι.
Την επόμενη μέρα, ξεπλένουμε τα ρεβίθια.
Βάζουμε νερό και ένα φύλλο δάφνης σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε μέσα τα ρεβίθια και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Έπειτα, τα στραγγίζουμε, πετάμε το φύλλο δάφνης αλλά κρατάμε το ζουμί, γιατί θα μας χρησιμεύσει στο ψήσιμο.
Σε ένα τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο μας μέχρι να μαραθούν (1-2 λεπτά σε μέτρια φωτιά).
Μετά προσθέτουμε στο τηγάνι και τις πιπεριές, τις οποίες έχουμε κόψει σε χοντρές φέτες ή κυβάκια (όπως θέλετε!).
Όταν μαραθούν και οι πιπεριές μας, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα (αν έχουμε φρέσκια ακόμα καλύτερα), τη ζάχαρη, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Αν το προτιμά πιο λαδερό, βάζουμε κι άλλο λίγο ελαιόλαδο.
Σιγοβράζουμε τη σάλτσα μέχρι να πήξει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Παίρνουμε μια γάστρα (ή ένα ταψί ή πυρέξ), και ρίχνουμε μέσα τα ρεβύθια.
Από πάνω περιχύνουμε τη σάλτσα με τις πιπεριές.
Αν τα ρεβίθια δεν σκεπάζονται πλήρως από τη σάλτσα, προσθέτουμε και ένα φλιτζάνι από το ζουμί που είχαμε φυλάξει όταν τα πρωτοβράσαμε.
Τέλος, ψήνουμε τη ρεβιθάδα μας στο φούρνο μέχρι να δούμε ότι κάνει μια κρούστα από πάνω. Αν στεγνώσει το φαγητό κατά τη διάρκεια του ψησίματος, προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμα.
Σερβίρουμε τα ρεβίθια ζεστά με τυράκι και καλή όρεξη!
supersyntages.gr