Υλικά
500 γραμ φακές
- 3 κσ ελαιόλαδο
- 2 ξερά μέτρια κρεμμύδια
- 2 σκ σκόρδο
- 2 μέτρια καρότα
- 1 πράσο
- 1 πατάτα
- 2 κσ πελτέ ντομάτας
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 κλαδάκι ρίγανη
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1/4 φλ ελαιόλαδο για το τελείωμα
- 2 κσ ξύδι
· Για το σερβίρισμα
- Ελιές
- Φρέσκο ψωμί
Για τη συνταγή φακες στη χυτρα, πρώτα νεροβράζουμε τις φακές σε μια κατσαρόλα για 3-5’ με μπόλικο νερό και τις στραγγίζουμε.
- Πετάμε το σκούρο νερό και στραγγίζουμε τις φακές. Για τη συνταγή φακές κοκκινες μου αρέσει να ζεματίζω τις φακές και να πετάω το πρώτο νερό.
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια το πράσο και τα καρότα.
- Κόβουμε σε λεπτές φέτες το σκόρδο.
- Κόβουμε την πατάτα σε μικρά καρέ Κρατάμε τα υλικά στην άκρη για τις φακές στη χύτρα.
- Βάζουμε τη χύτρα σε μέτρια φωτιά -Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα λαχανικά. -Σοτάρουμε το κρεμμύδι το καρότο και το πράσο για 2-3 ´ ανακατεύοντας να λαδωθούν και να γυαλίσει το κρεμμύδι
- Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ.
- Ανακατεύουμε για 1’ να βγάλει τα αρώματα του ο πελτές ντομάτας.
- Προσθέτουμε τις φακές και την πατάτα, και ανακατεύουμε. -Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο.
- Προσθέτουμε ζεστό νερό 1-1/2 λίτρο και ασφαλίζουμε τη χύτρα ταχύτητας.
- Από την ώρα που θα πάρουν βράση οι φακές στη χύτρα βράζουμε σε χαμηλή πίεση για 13’.
- Αποσύρουμε τη χύτρα και απασφαλίζουμε.
- Ξαναβάζουμε τη χύτρα σε δυνατή φωτιά χωρίς καπάκι.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι το κλαδάκι αποξηραμένη ρίγανη και μόλις πάρουν βράση οι φακές ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
- Βραζουμε λίγα λεπτά μέχρι να χυλώσουν οι φακές στη χύτρα και να πήξει η σούπα.
Τέλος προσθέτουμε το ξύδι και σβήνουμε τις φακές.
Ελέγχουμε το αλατοπίπερο κι αν χρειάζεται επιπλέον ξύδι,
Αφαιρούμε το δαφνόφυλλο και το κλαδάκι ρίγανης.
Οι φακες συνταγη απλή και πεντανόστιμη, γίνονται παιχνίδι με το γρήγορο μαγείρεμα τους.
Σερβίρετε τις φακες στη χυτρα από την Αργυρω με ελιές και φρέσκο ψωμί.
Argiro.gr