Τι θα χρειαστείς:
- 1 κοτόπουλο (1,5 έως 2 κιλά περίπου)
- 1 κύβο ζωμό κότας
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι Καρολίνα
- 2 αυγά
- Χυμό από 1-2 λεμόνια
- Αλάτι, πιπέρι
Πώς θα το φτιάξεις:
- Καθαρίζουμε και πλένουμε το κοτόπουλο καλά μέσα και έξω και το βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό, (ολόκληρο ή κομμένο σε μερίδες) προσθέτοντας το ζωμό κότας, το κρεμμύδι και το αλάτι.
- Καθώς βράζει το κοτόπουλο, αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια του νερού, με μια τρυπητή κουτάλα.
- Μόλις βράσει καλά το κοτόπουλο και μαλακώσει, το βγάζουμε από την κατσαρόλα σε μια πιατέλα και σουρώνουμε το ζωμό σε λεπτό σουρωτήρι. Τον ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και τον αφήνουμε να πάρει βράση.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ρύζι, το ανακατεύουμε και το αφήνουμε να βράσει, μέχρι να μαλακώσει για περίπου 20 λεπτά. Εάν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό, ώστε η σούπα να μείνει με αρκετό ζωμό.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με έναν αυγοδάρτη ή με ένα πιρούνι, μέχρι να ανακατευτούν.
- Ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε σιγά-σιγά 5-6 κουταλιές από τη ζεστή σούπα και ανακατεύουμε πολύ καλά, για να μη μας ψηθεί το αυγό.
- Προσθέτουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, πριν την αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύοντας πολύ καλά, για να πάει παντού.
- Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά, πασπαλίζουμε τη σούπα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη σερβίρουμε ζεστή συνοδεύοντας την με το βρασμένο κοτόπουλο ζεστό ή κρύο.
e-fresh.gr