Άρθρο
“Ένα αιώνα πριν τον Σεπτέμβριο του 1922 μπήκαν τίτλοι τέλους στο επί ένα σχεδόν αιώνα όραμα των Ελλήνων για τη δημιουργία τής Ελλάδας «των Πέντε Θαλασσών και των Δύο Ηπείρων», το τέλος όμως αυτού τού εθνικού στόχου είχε ως τραγική συνέπεια τον θάνατο πολλών και τον ξεριζωμό εκατομμυρίων Ελλήνων που ζούσαν και ευημερούσαν στις προαιώνιες Πατρίδες τής Ιωνίας και του Εύξεινου Πόντου.
Τη Μικρασιατική Καταστροφή ακολούθησε η αρθρώα είσοδος εκατοντάδων χιλιάδων εξαθλιωμένων προσφύγων στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα και στα μέσα τού επόμενου έτους η Ανταλλαγή Πληθυσμών που προβλέφθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης.
Εννέα χιλιάδες περίπου πρόσφυγες από τις Χαμένες Πατρίδες βρήκαν την καινούργια Πατρίδα τους στην Ήπειρο, όπου δημιουργήθηκαν τα προσφυγοχώρια Ανατολή και Μπάφρα και η προσφυγική συνοικία Νεοκαισάρεια στα Ιωάννινα.
Οι πρόσφυγες, αφού σε πρώτο στάδιο με τη βοήθεια του Ελληνικού Κράτους και τού ντόπιου πληθυσμού αντιμετώπισαν τα προβλήματα επιβιώσεως, συνεισέφεραν στην οικονομική ανάπτυξη της νέας Πατρίδας τους στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, της βιοτεχνικής και βιομηχανικής παραγωγής και βεβαίως μεταλαμπάδευσαν τον υψηλό πολιτισμό τους στην κοινωνία στην οποία βιαίως και αναγκαστικώς εντάχθηκαν και συμμετείχαν ενεργά στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Αρκεί η αναφορά στα ονόματα των Ηλία Βενέζη, Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου, Μανώλη Ανδρόνικου, Κώστα Βάρναλη, Διδούς Σωτηρίου, Έλλης Παπά, Καρόλου Κουν, Κορνήλιου Καστοριάδη, Μαρίας Ιορδανίδου, Φώτη Κόντογλου, Μεντή Μποσταντζόγλου και άλλων για να καταδείξει τη μεγάλη συμβολή των προσφύγων στον Πολιτισμό τής Χώρας μας.
Αυτή την πτυχή τής Μικρασιατικής Καταστροφής, επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεως ενός αιώνα από αυτήν, θα αναδείξει η εκδήλωση τού ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την 18η Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 19:00 στην αίθουσα ΒΙΚΟΣ του ξενοδοχείου STANLEY στην Αθήνα (Πλατεία Καραϊσκάκη).
Κασίμη Ιωάννα
Πρόεδρος Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου
Ειδική Σύμβουλος Π.Ε. Κορινθίας”