Υλικά
- 1/2 φλ. ηλιέλαιο
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 4 κ.σ. κονιάκ
- 1/2 φλ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
- 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 2-3 κ.σ. κρυσταλλική στέβια ή αλεσμένος χουρμάς
- 1/2 κ.γ. (κοφτή) κανέλα
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
- 3 1/2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ ή αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για το γαρνίρισμα
- Ψιλοκομμένο καρύδι
Εκτέλεση
Με το κόσκινο κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι αλλά και το baking powder σε ένα μπολ.
Βάζουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το κονιάκ, τη στέβια, τη κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού σε ένα μπολ.
Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκάλι και τη ρίχνουμε στο υγρό μίγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα.
Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μίγμα.
Δεν παιδεύουμε το μίγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.
Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε τα μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες. Τα ταψιά δεν χρειάζονται λάδωμα καθώς η ζύμη είναι λιπαρή.
Ελαφρά κάνουμε σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 25′ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC στον αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά.
Αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
argiro.gr