Νηστίσιμοι λαχανοντολμάδες με ρύζι της Αργυρώς

Υλικά

Για τους νηστίσιμους λαχανοντολμάδες

  • 1 λάχανο μεγάλο (αφράτο και ελαφρύ)
  • Για τη γέμιση
  • 2 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα με τα φύλλα τους)
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 1/2 ματσ. άνηθο
  • 1/4 ματσ. μαϊντανό
  • 1½ φλ. ρύζι για γεμιστά
  • 3 κ.σ. σταφίδα μαύρη
  • 1/3 φλ. κουκουνάρι
  • 1/3 φλ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την κρέμα

  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 500 γρ. ζωμό από τους ντολμάδες
  • 1/2-1 λεμόνι (χυμό)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο ψιλοκομμένο άνηθο

Για τους λαχανοντολμάδες

Πρώτα πρέπει να ζεματίσουμε το λάχανο.

Οι νηστίσιμοι λαχανοντολμάδες,αλλά και οι κλασσικοί με αυγολέμονο, φτιάχνονται με τα εσωτερικά φύλλα, οπότε αφαιρούμε τα εξωτερικά.

Κόβουμε με ένα μαχαίρι το κοτσάνι βαθιά ώστε να δημιουργηθεί μια τρύπα εκεί που ήταν το κοτσάνι.

Βυθίζουμε το λάχανο, με την τρύπα που άφησε το κοτσάνι προς τα κάτω, μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει.

Το βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 7 -10′ λεπτά μέχρι να μαλακώσει ελαφρά, και το βγάζουμε σε ένα ταψί.

Το αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη γέμιση

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και βάζουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα χωρίς να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε τον πελτέ, το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, να λαδωθούν.

Προσθέτουμε 2 φλ. νερό και σιγοβράζουμε για 6-7 λεπτά, ίσα το ρύζι να πιει τα υγρά του.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το κουκουνάρι, το καρύδι τη σταφίδα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια κι ανακατεύουμε.

Τύλιγμα των λαχανοντολμάδων

Βγάζουμε ένα ένα λαχανόφυλλο και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα. (Τα κρατάμε όλα και τα βάζουμε στη βάση της κατσαρόλας σαν στρώμα).

Βάζουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε τον ντολμά.

Στρώνουμε στη βάση μιας πλασοτέ κατσαρόλας λαχανόφυλλα και φέτες κρεμμυδιού.

Τοποθετούμε επάνω τους λαχανοντολμάδες στη σειρά, τον έναν κοντά στον άλλον με την ένωση προς τα κάτω και τους σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.

Περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Αν έχουμε κοτσάνια άνηθου και μαϊντανού, τα δένουμε με σπάγκο και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα για να αρωματίσουμε τους λαχανοντολμάδες.

Βάζουμε το καπάκι στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.

Μπορούμε να τους σερβίρουμε σκέτους ή με τη σάλτσα λεμονιού

Argiro.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ