Ερευνητικό πρόγραμμα κάνει λόγο για εντομοκτόνα που δεν θα βλάπτουν τις μέλισσες και το «βασίλειό τους»

Όλοι γνωρίζουν πως πολλά από τα εντομοκτόνα προκαλούν βλάβες στη ζωή των μελισσών και το «βασίλειό τους»., με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δική μας ζωής και κατ’ επέκταση τη φύση.

Ωστόσο, ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται από την Ευρώπη και τη χώρα μας . όπως αναφέρει σε ανάρτησή του το in.gr , μια σημαντική Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, με συντονιστή το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του ΙΤΕ από το Κοινοτικό Πλαίσιο Horizon 2020,  κάνει λόγο για την ανάπτυξη εκλεκτικών εντομοκτόνων χωρίς επιπτώσεις στις μέλισσες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή , η  ομάδα του καθ. Γιάννη Βόντα στο ΙΜΒΒ-ΙΤΕ, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και με τη συμμετοχή ερευνητικών ιδρυμάτων και εταιρειών από πολλές χώρες της Ευρώπης, καθώς και του Πανεπιστημίου του Kentucky(USA), πέτυχε μια σημαντική χρηματοδότηση στα πλαίσια των ιδιαίτερα ανταγωνιστικών προγραμμάτων Horizon 2020.

Το ερευνητικό πρόγραμμα CypTox έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη αποτελεσματικών εντομοκτόνων έναντι σημαντικών εχθρών κηπευτικών και άλλων καλλιεργειών, με έμφαση την εκλεκτικότητα και ασφάλεια για τις μέλισσες και τους επικονιαστές. Η ερευνητική προσπάθεια θα βασισθεί στη βιοτεχνολογία και τη γενετική μηχανική, προκειμένου να αξιοποιηθεί το μεταβολικό μονοπάτι της αποτοξικοποίησης των κυτοχρωμικών οξειδασών P450s(cytochrome P450s) των εντόμων.

Το μονοπάτι αυτό, έχει δειχθεί ότι μπορεί να διασπά ή να ενεργοποιεί φιλικές προς το περιβάλλον εντομοκτόνες ουσίες κατά βάση φυσικής προέλευσης, εκλεκτικά μεταξύ των εχθρών και των ωφέλιμων ειδών (επικονιαστών), έτσι ώστε να επιτρέπει την εκδήλωση τοξικότητας επιλεκτικά μόνο στον εχθρό αλλά όχι στις μέλισσες. Στο έργο, έχει διάρκεια 4 χρόνια .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ