Υλικά
- 1 μελιτζάνα μεγάλη (φλάσκα)
- 2 κολοκύθια
- 2 κόκκινες πιπεριές
- 2 κίτρινες πιπεριές
- 2 ξερά κρεμμύδια κόκκινα
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 4 κουταλιές σταφίδα
- 1/3 φλ. ξίδι
- 4 κ.σ κρέμα βαλσάμικου
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 500 γραμ. πένες (ζυμαρικά)
· Για την κρέμα φέτας
- 1/2 φλ. γάλα ή κρέμα
- 2 φλ. τρίμματα φέτας
- λίγη φρέσκια ρίγανη (ή φρέσκο θυμάρι)
- Εκτέλεση
Πλένουμε και στραγγίζουμε πρώτα τα λαχανικά.
Τα κόβουμε σε καρέ 1,5 εκατοστού για τις πένες με λαχανικά. Αφήνουμε τα κρεμμύδια στο πλάι για αργότερα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στον αέρα. Θα ψήσουμε στην μεσαία σχάρα.
Aραδιάζουμε τη μελιτζάνα, τις πιπεριές και τα κολοκύθια σε μεγάλη λαμαρίνα απλωτά. Να μην καλύπτει το ένα το άλλο.
Αλατίζουμε και ραντίζουμε με 2 με 3 κ.σ από το συνολικό ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε τα λαχανικά και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 10 λεπτά να μαλακώσουν, αλλά να μη λιώσουν. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε μικρά καρέ και σοτάρουμε για 4 με 5 λεπτά χωρίς να πάρουν χρώμα. Απλά να μαλακώσουν. Ανακατεύουμε.
Σβήνουμε τα κρεμμύδια με το ξύδι και ρίχνουμε τις σταφίδες.
Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 4 με 5 λεπτά να γλασάρει το ξύδι με τα κρεμμύδια και την σταφίδα, δηλαδή να πυκνώσει η σάλτσα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τα ψημένα λαχανικά και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
Ανακατεύουμε με προσοχή μην λιώσουμε τα ψημένα λαχανικά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Σε αυτό το στάδιο διατηρούμε τα λαχανικά στο ψυγείο μέχρι και 3 ημέρες. Γίνονται ακόμα ωραιότερα όσο μένουν.
Βράζουμε τις πένες για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία και τις στραγγίζουμε.
Τις ξεπλένουμε κάτω από κρύο νερό για να φύγει το άμυλο και να μην κολλούν τα ζυμαρικά μεταξύ τους.
Τις στραγγίζουμε καλά και τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε τα λαχανικά με ό,τι υγρά έχουν και ανακατεύουμε.
Μοιράζουμε στα πιάτα και σερβίρουμε τις πένες σε θερμοκρασία δωματίου περιχύνοντας με την κρέμα φέτας.
Γαρνίρουμε κάθε πιάτο με λίγη κρέμα βαλσάμικου.
Ζεσταίνουμε το γάλα σε μικρή κατσαρόλα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα τα τρίμματα φέτας.
Ανακατεύουμε πολύ καλά με πιρούνι ή με ραβδομπλέντερ, έτσι ώστε να λιώσει τελείως η φέτα και να γίνει μία λεία κρέμα φέτας.
Πασπαλίζουμε με ρίγανη ή θυμάρι φρέσκο.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Περιχύνουμε τις πένες με τα λαχανικά λίγο πριν σερβίρουμε.
Argiro.gr