Η ίδρυση της Επιστημονικής Εταιρείας Πελοποννήσου “Υγεία εν τη Ενώσει” από τους Ιατρικούς Συλλόγους Κορινθίας, Αργολίδος, Αρκαδίας και Μεσσηνίας είναι μια είδηση που μάθαμε μόλις χθες. Πρόκειται για πολύ σημαντική κίνηση στον χώρο της Υγείας που αποφασίσθηκε από τα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων. Σκοπός της Εταιρείας “η ανάληψη και η εκτέλεση έργων και δράσεων προαγωγής Υγείας με ποιοτική αιχμή τους περίπου 2000 ιατρούς (μέλη) των συλλόγων . Βασικός στόχος αποτελεί η νέα χάραξη πολιτικής Υγείας σε κάθε επίπεδο, που να βασίζεται σε υγιείς και εποικοδομητικές συνεργασίες προς όφελος των πολιτών.”,όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση.
Θελήσαμε μια αποκλειστική δήλωση για την κίνηση αυτή των ιατρικών συλλόγων από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας, κ. Χρυσοβαλάντη Μέλλο , που υπογράφει την ανακοίνωση για το Δ.Σ της Εταιρείας. Ο κος Μέλλος δήλωσε σήμερα στην hmerisiakorinthou.gr για τους σκοπούς της ίδρυσης :
“Είναι μια κίνηση την οποία σχεδιάζαμε αρκετό καιρό πριν, εδώ και 1 με 1,5 χρόνο, έμπνευσης δικής μου αποκλειστικά. Ξεκινώντας δηλαδή από συζητήσεις και επειδή έχουμε πάρα πολύ καλές σχέσεις με τους Συλλόγους της Πελοποννήσου, κάναμε αρκετές συζητήσεις, οι οποίες κατέληξαν στο να κάνουμε μία εταιρεία, επιστημονική εταιρεία, η οποία έχει αντικειμενικό σκοπό να προάγει την Yγεία του πληθυσμού. Κι αυτό, τι σημαίνει αντικειμενικά: αυτό σημαίνει ότι μπορούμε εμείς, σαν φορέας ιδιωτικού δικαίου κι όχι δημοσίου δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπου οι εταίροι μας είναι οι τέσσερις ιατρικοί σύλλογοι (ιδρυτικά μέλη είμαστε εμείς οι τέσσερις σύλλογοι), να προάγουμε την Yγεία του πληθυσμού, να προχωρήσουμε σε μια νέα εφαρμογή πολιτικής Yγείας.”.
Συνεχίζοντας ο κος Μέλλος μας είπε:
“Υπάρχουνε κάποια προγράμματα, για παράδειγμα, που “τρέχουνε” από το Yπουργείο και από τις περιφέρειες, προγράμματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως το “κατ’ οίκον νοσηλεία”, (το πρόγραμμα καταπολέμησης) της παιδικής παχυσαρκίας ή το “Δοξιάδης”. Υπάρχουν δηλαδή 3-4 προγράμματα, αυτή τη στιγμή, τα οποία “τρέχουν” και τα οποία το κράτος, το υπουργείο, τα δίνει στις κατά τόπους περιφέρειες και στα νοσοκομεία. Το “κατ’ οίκον νοσηλεία” το έχει δώσει στα νοσοκομεία. Το νοσοκομείο, για παράδειγμα, της Κορίνθου δεν μπορεί – με βάση τις ελλείψεις ιατρικού δυναμικού που έχει – να το αναλάβει. Εκεί, κάνουμε εμείς τη μελέτη μας, την έρευνά μας και την πρόταση προς το υπουργείο ότι, “ακούστε να δείτε, εμείς έχουμε στην περιφέρεια της Κορινθίας 20 γιατρούς – λέω ένα παράδειγμα – που μπορούμε να συνεισφέρουμε στο πρόγραμμα “κατ’ οίκον νοσηλείας”, 20 νοσηλευτές και βασικά έχουμε και την τεχνογνωσία να μπορούμε να κάνουμε αυτό το πρόγραμμα”. Οπότε, στην ουσία, αναλαμβάνουμε προγράμματα τα οποία είναι είτε από την περιφέρεια – υγειονομικού πάντοτε ενδιαφέροντος – είτε από το υπουργείο, βγάζοντας όλη την γραφειοκρατία του Δημοσίου από τη μέση και κάνουμε τη δουλειά του κράτους, αντικειμενικά. Αυτό είναι μία πτυχή.
Υπάρχουν βέβαια και οι πτυχές που αφορούν στις ενημερώσεις του πληθυσμού για βασικά θέματα Υγείας, για πρόληψη Υγείας, όπως για παράδειγμα, μία καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, οι λοιμώξεις, αυτά που είχαμε επί COVID, πώς προφυλάσσω τον πληθυσμό. Αυτά θα υπάρχουν και σαν εκπαιδεύσεις. Θα γίνονται μεγάλα επιστημονικά σεμινάρια, συνέδρια. Όλα αυτά είναι στους σκοπούς μας.
Γενικά, αυτός είναι ο σκοπός. Ο σκοπός, λοιπόν, είναι να βοηθήσουμε το κράτος – όποιο κράτος είναι, για να είμαστε ξεκάθαροι όποια κυβέρνηση είναι – μέσω της δικής μας πολιτικής να φθάσει πολύ πιο εύκολα στον πολίτη.”
Η πλήρης παρουσίαση της νέας αυτής Επιστημονικής Εταιρείας και των δράσεών της θα γίνει στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.” κατέληξε στην δήλωσή του ο κος Μέλλος.
Γ.Π.