Για την εκδήλωση “Αρχαίο στάδιο Ισθμίας: Ανάδυση στο φως” , η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου , στον Αρχαιολογικό χώρο του Αρχαίου Σταδίου Ισθμίας και στην οποία έγινε η επίσημη αναγγελία της έναρξης των ενεργειών για την «Ανασκαφή του Αρχαίου Σταδίου της Ισθμίας» μίλησε σήμερα στην hmerisiakorinthou.gr η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας κα Παναγιώτα Κασίμη.
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ένωση Φίλων Διώρυγας Κορίνθου «Ο ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ» με τη στήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας και του Σωματείου “ΔΙΑΖΩΜΑ” . Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Γεώργιος Γκιώνης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Πολεοδομίας Σωτήρης Πέρρας, η κα Κασίμη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Απόστολος Παπαφωτίου και αρκετοί φίλοι της Ένωσης.
Η κα Κασίμη δήλωσε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα:
“Την πρωτοβουλία την είχε ο Σύλλογος Φίλων της Διώρυγας «Περίανδρος» και ο βασικός σκοπός ήτανε να «ζεσταθεί» – να το πω έτσι – ξανά το ενδιαφέρον για το θέμα της ανασκαφής του Σταδίου της Ισθμίας διότι αυτό είχε τεθεί και στο παρελθόν από τον ίδιο Σύλλογο – αλλά η Εφορεία ενημέρωσε ότι η συστηματική ανασκαφή ενός μνημείου απαιτεί εξασφάλιση χρηματοδότησης, πρώτα απ’ όλα, και μετά σχετική άδεια από την κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, κατόπιν αποφάσεως του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.(Κ.Α.Σ).
Το θέμα είχε μείνει λιγάκι “στην άκρη”. Παρ’ όλα αυτά ο Σύλλογος συνέχισε να ενδιαφέρεται για το ζήτημα αυτό. Είναι το Αρχαίο Στάδιο. Πέραν από κάποιες τομές, που είχαν γίνει από τον Αμερικανό Αρχαιολόγο, τον Όσκαρ Μπρομύρ τη δεκαετία του 60, δεν υπήρξαν άλλα δεδομένα. Αυτές οι τομές όμως βοήθησαν στο να εντοπιστεί η θέση.
Στη συνέχεια, ο Σύλλογος δραστηριοποιήθηκε και έγινε ένας πάρα πολύ καλός καθαρισμός του Αρχαίου Σταδίου, πριν από κάποια χρόνια, δεν θυμάμαι , το 2017 ή το 2018, και τώρα επανερχόμεθα για να φέρουμε το θέμα πάλι στην επικαιρότητα, με κάποιο τρόπο, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν χορηγοί, χρηματοδότηση και να προχωρήσουμε σε μία πρόταση προς το Υπουργείο για την έναρξη έγκρισης μιας συστηματικής ανασκαφικής έρευνας στο Αρχαίο Στάδιο.
Οπότε, η συνάντηση αυτή που έγινε, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί έναρξη της ανασκαφής. Είναι μία συνάντηση η οποία έφερε ξανά στο φως την αναγκαιότητα να ανασκαφεί αυτό το μνημείο, που είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό μνημείο με μεγάλη εκτός από αρχαιολογική και ιστορική σημασία για την περιοχή του Ισθμού.
Εγώ ξεκαθάρισα και εκεί ως αρμόδια προϊσταμένη της Υπηρεσίας ότι οι συστηματικές ανασκαφικές έρευνες είναι διαδικασίες κοστοβόρες και χρονοβόρες. Σε κάθε περίπτωση, όταν υπάρχει μία θετική αντιμετώπιση και από την τοπική κοινωνία και από την τοπική αυτοδιοίκηση, μία αγάπη αν το θέλετε, για να αναδειχτεί η ιστορία μιας περιοχής, η αρμόδια τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν μπορεί να παραμένει ούτε αδιάφορη ούτε αρνητική. Σαφώς είμαστε θετικοί πάντοτε. Όμως αυτά τα μεγάλα εγχειρήματα, όπως σας είπα, και σε χρόνο και σε κόστος, καταλαβαίνετε ότι πρέπει να σχεδιάζονται και σωστά. Πρέπει με προσεκτικά βήματα να γίνονται αυτά τα πράγματα, να εξασφαλίζεται και η χρηματοδότηση, διότι είναι πάρα πολύ κομβικής σημασίας πώς ξεκινάς μία ανασκαφή και τι περιθώριο έχεις οικονομικά και μετά είναι πάρα πολύ μεγάλη η ευθύνη όταν φέρνεις στο φως ένα ακόμη Αρχαίο μνημείο. Διότι, ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι η περιοχή, ο νόμος Κορινθίας, που είναι η χωρική αρμοδιότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, έχει μεγάλους σημαντικούς Αρχαιολογικούς χώρους και όλα αυτά τα μνημεία, εκτός από το να έλθουν στο φως και να είναι αντικείμενο μελέτης και θαυμασμού, χρειάζονται και συντήρηση και προστασία και καθαρισμούς. Όλα αυτά, λοιπόν, πρέπει να συνεξετάζονται όταν ξεκινάς μία καινούργια έρευνα και φέρνεις στο φως ένα ακόμα μνημείο, το οποίο κι αυτό θα απαιτήσει σε βάθος χρόνου προστασία και συντήρηση.”
Γ.Π