“Η ελληνική κοινωνία μπορεί και πρέπει να κάνει το βήμα μπροστά.
Η έμφυλη βία δεν είναι μια ακόμη έννοια, είναι μια πραγματικότητα βαθιά εδραιωμένη στην κοινωνία που ζούμε. Αποτέλεσμα της αναπαραγωγής της πατριαρχίας και τοξικών στερεοτύπων, αλλά και του ρόλου των φύλων στην κοινωνία και την οικογένεια, με βία, λεκτική ή φυσική, που συχνότερα από ό,τι θα θέλαμε να πιστεύουμε, φτάνει μέχρι τις γυναικοκτονίες, τους βιασμούς, κλπ. Τελευταίο «χτύπημα» το περιστατικό με τον τραγικό θάνατο της 79χρονης στα Γιάννενα.
Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ένα πολύ σημαντικό κείμενο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής, υπογράφηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης το 2011, ωστόσο κυρώθηκε από την Ελλάδα το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Σύμβαση θέτει ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο, χρειάζονται όμως πρωτοβουλίες και δράσεις για να μπορέσει να υπάρξει αποτέλεσμα. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και θυμάτων έμφυλης βίας των Δήμων, όπως αυτό της Κορίνθου, παίζουν κομβικό ρόλο σε αυτό και χρειάζονται επάρκεια προσωπικού, πόρων και υποδομών.
Ομοίως, η εκπαίδευση του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ, ώστε να μπορεί να χειρίζεται αποτελεσματικά περιπτώσεις έμφυλης βίας, να αντιμετωπίζει άμεσα, θεσμικά και ουσιαστικά, τις καταγγελίες και να πάψει ο φόβος των θυμάτων. Και σίγουρα, η συμπερίληψη του όρου γυναικοκτονία στον Ποινικό Κώδικα όπως ζητούν συγγενείς θυμάτων που είναι μέρος ενός δυναμικού κινήματος που βροντοφωνάζει «Φτάνει Πια!», μεταξύ των οποίων και η μητέρα της αδικοχαμένης Γαρυφαλλιάς, αλλά και οργανώσεις δικαιωμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και άλλες προοδευτικές δυνάμεις στη Βουλή.
Πριν όμως την καταστολή, έρχεται η πρόληψη. Ενδυνάμωση και ενίσχυση της ισότητας των φύλων με οριζόντιες πολιτικές ισότητας και ευαισθητοποίηση όλης της κοινωνίας, ώστε προοδευτικά να σπάσει το απόστημα.
Πρέπει να αναληφθούν δράσεις στον τομέα της εργασίας, για την καταπολέμηση της ανεργίας των γυναικών, που αποτελεί βασικό παράγοντα εξάρτησης, προστασία στο εργασιακό περιβάλλον από φαινόμενα αυθαιρεσίας ή παρενόχλησης. Στον αντίποδα η σημερινή κυβέρνηση έχει μειώσει κατά πολύ τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ και έχει διαλύσει το ΣΕΠΕ.
Στην εκπαίδευση, με προγράμματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και βιβλία που σε κάθε σχολικό αντικείμενο θα προτάσσουν την ισότητα και θα δείχνουν με σύγχρονους τρόπους την απαξία της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Το σχολείο μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην ανατροπή της τωρινής κατάστασης, αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση και σχέδιο.
Πρωτίστως, όμως, πρέπει η Κυβέρνηση να απαγκιστρωθεί από την πεποίθηση ότι οι ανισότητες είναι νομοτέλεια σε μια κοινωνία και να αντιμετωπίσει, εν γένει, το ζήτημα με ευθύνη και σοβαρότητα. Γιατί οι παρεμβάσεις στην παιδεία, τη νοοτροπία και την κοινωνική εγρήγορση στα ζητήματα αυτά, πρέπει να συνοδεύονται από μια αξιοπρεπή διαβίωση για όλους και πολιτικές που δεν θα ανέχονται αόρατους ανθρώπους και σε καμία περίπτωση δεν θα αναπαράγουν και δεν θα συντηρούν απάνθρωπα στερεότυπα
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, νομοθετικά, θεσμικά και κοινωνικά έκανε μεγάλα βήματα. Ευθυγράμμισε τη χώρα με τις πιο σύγχρονες και προοδευτικές πρακτικές στα θέματα δικαιωμάτων στον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, το χώρο εργασίας, αλλά και το προσφυγικό, τις φυλακές, τους εργολαβικούς εργαζόμενους. Αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ανακοπεί.
Η ελληνική κοινωνία στη μεγάλη πλειοψηφία της παίρνει καθημερινά θέση. Υπάρχει ένα ευρύ μέτωπο με τη συμμετοχή και πολλών ανδρών αποδεικνύοντας όλο και πιο έντονα ότι μπορεί και πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα απέναντι στην αγριότητα και υπέρ της πραγματικής ισότητας μέσα κι έξω από το σπίτι.
Γιώργος Ψυχογιός
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κορινθίας,
Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής
Δικηγόρος”