Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το νομό μας, Γ. Ψυχογιός, σημείωσε μεταξύ άλλων, στη συζήτηση του Ν/Σ της κυβέρνησης για τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες, “μια ξεκάθαρη οπισθοδρόμηση στο Κράτος Δικαίου”, όπως χαρακτηριστικά τόνισε:
“Το νομοσχέδιο ήρθε βεβιασμένα και με σημαντικές αλλαγές από το αρχικό κείμενο, καμία δυνατότητα συζήτησης και προετοιμασίας, είναι πλήρης αιφνιδιασμός του νομοθετικού σώματος.
Δεν συγκροτήθηκε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την προετοιμασία του, όπως έγινε το 2019, απαρτιζόμενη από εξέχοντες καθηγητές, νομικούς, δικαστές και άλλους.
Είναι η 17η νομοθετική παρέμβαση στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τον Ποινικό Κώδικα. Οι οποίοι, θα πρέπει να έχουν μια σταθερότητα, προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια δικαίου.
Οι διατάξεις είναι μνημείο ποινικού λαϊκισμού, αλλά και εντυπώσεων και επικοινωνίας, που η κυβέρνηση δεν διστάζει να φέρει για να ικανοποιήσει, όχι μόνο το ακροδεξιό και συντηρητικό ακροατήριο, αλλά και τους βουλευτές της, το 1/3 των οποίων δεν στήριξε την ισότητα στο γάμο.
Η συνεχής αυστηροποίηση των ποινών και μόνο, ανατρέπει την ισορροπία μεταξύ αντεγκληματικής και ανθρωποκεντρικής λειτουργίας, πάμε ολοταχώς σε ένα απολύτως τιμωρητικό σύστημα και μάλιστα σε μια κατ’ επίφαση δικαιοσύνη, όπως θα γίνει και με τις αρμοδιότητες στα Μονομελή Πλημμελειοδικεία και τους καινούριους δικαστικούς χάρτες που θα φέρετε το επόμενο διάστημα.
Η ατιμωρησία, αφορά τους μεγαλοεγκληματίες του λευκού κολάρου, τις υποκλοπές το βαρύ έγκλημα τους μεγαλοαπατεώνες, αν ήθελε η κυβέρνηση πράγματι να υποστηρίξει τα θύματα, θα ενίσχυε τη δικονομική θέση τους, που πολλές φορές, αντί να προστατεύεται διώκονται κιόλας, θα δημιουργούσε δομές και θεσμούς υποστήριξης και πρόνοιας, όπως στην υπόθεση της 12χρονης, δεν θα υπονόμευε θεσμούς υποδοχής θυμάτων.
Δυστοπία, φτωχοποίηση και τιμωρία, μαστίγιο και καρότο λέγεται αυτό. Η κυβέρνηση δεν βρίσκει χρήματα για ασφαλή τρένα, για τους αγρότες, για να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και το βρεφικό γάλα, να κάνει πρόληψη σε πολλά επίπεδα, όμως θα βρει χρήματα, όπως παραδέχεται στην αιτιολογική Έκθεση του ν/σ, για περισσότερα κελιά για περισσότερες φυλακές, δημόσιες ή ιδιωτικές.
Μια μέρα σαν την χθεσινή, στις 21/02/73 έγινε η εξέγερση των φοιτητών στη Νομική. Ζήτησαν ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη, δικαιώματα και μια άλλη κοινωνία.
Οι δικηγόροι, γνωρίζοντας λοιπόν πάρα πολύ καλά την ευθύνη μας ως συλλειτουργοί της δικαιοσύνης και ενεργοί πολίτες, υπερασπιζόμαστε μια κοινωνία με δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους και στεκόμαστε απέναντι σε μια κοινωνία-ζούγκλα με ανισότητες και καταστολή, χωρίς πρόληψη και επανένταξη. Και θα είμαστε αταλάντευτα εκεί, χωρίς εκπτώσεις.”