Υλικά
Μερίδες: 4
- 500 γρ. γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, κατά προτίμηση μεγάλες, καθαρισμένες από το κέλυφος και το εντεράκι (αφήνουμε το κεφάλι και την ουρά)
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1 πιπεριά, κατά προτίμηση κέρατο, κομμένη σε καρέ
- 4 φρέσκες ντομάτες, τριμμένες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη μαζί με το ζουμί τους ή, εναλλακτικά, 300 γρ. ντοματάκια ολόκληρα από κονσέρβα, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, κοπανισμένη
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας, διαλυμένη σε 50 ml νερό
- 100 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, χοντροθρυμματισμένη (προαιρετικά)
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις γαρίδες σαγανάκι, κάνουμε το εξής: Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για περίπου 1/2 λεπτό, ίσα-ίσα να αρωματίσει το λάδι.
- Προσθέτουμε την πιπεριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο.
- Ρίχνουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, την πάπρικα, τη ρίγανη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και περίπου 50 ml νερό.
- Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε τη σάλτσα να μαγειρευτεί για περίπου 10 – 12 λεπτά, μέχρι να «δέσει» ελαφρώς.
- Ρίχνουμε τη μουστάρδα, ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αναμειχθεί, προσθέτουμε τις γαρίδες και τη φέτα (αν βάλουμε) και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι γαρίδες από τη μία πλευρά.
- Γυρίζουμε τις γαρίδες από την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 1 – 2 λεπτά ή μέχρι να γίνουν και να δέσει η σάλτσα.
- Ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από το μέγεθος της γαρίδας (αν είναι σχετικά μικρές, θα χρειαστούν λιγότερο χρόνο).
- Σερβίρουμε τις γαρίδες σαγανάκι ζεστές, συνοδεία φρέσκου ψωμιού.
Gastronomos.gr