Για πρώτη φορά παγκόσμιο Βραβείο στην Ελλάδα από τον ΟΗΕ και τον ΠΟΥ. Για την εξαιρετική επίδοσή της στην πρόληψη των χρονίων νοσημάτων και της παιδικής παχυσαρκίας

Για πρώτη φορά η Ελλάδα βραβεύεται από τον ΟΗΕ. Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη έλαβε χθες στη Νέα Υόρκη διεθνές βραβείο για τις επιδόσεις της χώρας μας στην πρόληψη των χρονίων νοσημάτων και την παιδική παχυσαρκία, σε ειδική τελετή απονομής που διοργανώθηκε από τον ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις λίγες υποψήφιες χώρες παγκοσμίως που διεκδίκησαν τη διάκριση, όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας. Εκεί διαβάζουμε ακόμη μεταξύ άλλων πως η κ. Αγαπηδάκη εξέφρασε τη συγκίνησή της υπογραμμίζοντας ότι «ο πιο σημαντικός παράγοντας για αλλαγή είναι η ισχυρή πολιτική δέσμευση. Όπως δε μπορεί κάποιος να χτίσει ένα σπίτι χωρίς υλικά, χωρίς τους κατάλληλους ανθρώπους, χωρίς μέθοδο και αξιόπιστο σχεδιασμό, έτσι δε μπορεί να αναπτυχθεί αποτελεσματική δράση στα ζητήματα της πρόληψης απλά με πολιτικές υποσχέσεις και καλή θέληση. Η ισχυρή πολιτική δέσμευση είναι απαραίτητο να μεταφράζεται σε πράξη με βάση τις επιστημονικά τεκμηριωμένες πρακτικές, αξιολόγηση, λογοδοσία, βιωσιμότητα. Χωρίς αυτά τα στοιχεία, η πολιτική δέσμευση παραμένει κενό γράμμα. Είμαι ευγνώμων στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί δε χρειάστηκε καν να τον πείσω για την αξία της Πρόληψης. Εκτός από τη βαθιά γνώση του στα ζητήματα αυτά, είχε το όραμα για ένα υγιέστερο μέλλον για κάθε παιδί, για περισσότερα υγιή χρόνια ζωής για κάθε πολίτη. Έτσι, δημιούργησε το χαρτοφυλάκιο της Πρόληψης στο υψηλό επίπεδο του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας ακριβώς για να τονίσει την πολιτική σημασία αυτού του έργου. Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και την τιμή να μου αναθέσει αυτήν την αποστολή. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος, η Ελλάδα έπρεπε να καλύψει κενό 40 ετών στα ζητήματα αυτά. Όμως με σκληρή ομαδική δουλειά και τη συστηματική υποστήριξη από τον Πρωθυπουργό, καταφέραμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και να είμαστε σε θέση να παρέχουμε τεχνογνωσία σε άλλες χώρες». Παράλληλα, η κ. Αγαπηδάκη σημείωσε ότι «Κάθε φορά που ακούω ότι κάτι δε γίνεται στην πολιτική, ψάχνω τρόπο να το κάνω, γιατί είμαι βέβαιη ότι γίνεται. Χρειάζεται πείσμα, πάθος, σκληρή δουλειά, αλλά γίνεται. Για αυτό μας εμπιστεύονται οι πολίτες, αυτό είναι το καθήκον και η υποχρέωση μας-να παλεύουμε κάθε μέρα για καλύτερη Υγεία για κάθε πολίτη».

Η βράβευση από τον ΟΗΕ αναδεικνύει την πρόοδο της Ελλάδας με εμβληματικές παρεμβάσεις όπως το πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», μέσω του οποίου περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη επωφεληθεί από δωρεάν προληπτικούς ελέγχους, καθώς και η Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας σε συνεργασία με τη UNICEF.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ