Τα φύκια που έχουν βγει τον τελευταίο καιρό στις παραλίες μας, όπως αναφέρουν οι ειδικοί και ο δήμος Κορινθίων δεν πρέπει να μας ανησυχούν. Γιατί όμως; γιατί όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, η περιβαλλοντική οργάνωση ΟΖΟΝ που έχει αναλάβει τον συστηματικό καθαρισμό 9 χιλιομέτρων παραλιακού μετώπου στον Κορινθιακό και τον Σαρωνικό : “Τα φύκια Ποσειδωνίας αποτελούν προστατευόμενο είδος ακόμη και όταν ξεβράζονται στις ακτές. Εκτός από το γεγονός πως προστατεύουν και λυπαίνουν το οικοσύστημα της παραλίας (ακόμη κι όταν αυτή είναι πολυσύχναστη), την προστατεύουν από τη διάβρωση – στην ουσία αποτελούν τη μόνη προστασία από τη διάβρωση. Ας μην εξισώνουμε λοιπόν τα φύκια με τα σκουπίδια… Τα φύκια είναι ευεργετικά. Τα σκουπίδια καταστροφικά…”
Ο Δήμος αναφέρει:
“Τι ισχύει και τι πρέπει να γνωρίζουμε
Το τελευταίο διάστημα, λόγω των έντονων ανέμων, μεγάλες ποσότητες φυκιών ξεβράζονται σε παραλίες του Δήμου μας, προκαλώντας εύλογες αντιδράσεις και αιτήματα καθαρισμού.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως τα φυτά που βλέπουμε στις ακτές μας δεν είναι απλά «φύκια», αλλά θύσανοι Posidonia Oceanica, ένα προστατευόμενο θαλάσσιο φυτό από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ):
Η παρουσία της Ποσειδωνίας στις ακτές δεν αποτελεί εστία μόλυνσης, αλλά αντίθετα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στο περιβάλλον:
- Προστατεύει τις ακτές από τη διάβρωση
- Συμβάλλει στον σχηματισμό και τη λίπανση της άμμου
- Δημιουργεί βιότοπο για σημαντικά είδη της θαλάσσιας ζωής
Η απομάκρυνση των θημώνων με βαριά μηχανήματα απαγορεύεται και μπορεί να βλάψει σοβαρά το παράκτιο οικοσύστημα.
Ο Δήμος Κορινθίων, με σεβασμό στο περιβάλλον και τη νομιμότητα, καθαρίζει τις παραλίες μόνο από ανθρώπινα απορρίμματα, όπως προβλέπεται, και δεν παρεμβαίνει σε θημώνες Ποσειδωνίας, εκτός αν πρόκειται για μικρές επεμβάσεις σε πολυσύχναστες παραλίες για λόγους πρόσβασης.
Ζητούμε την κατανόηση και τη συνεργασία όλων, προκειμένου να προστατεύσουμε μαζί τον φυσικό μας πλούτο και τις ακτές μας.”