Yλικά
12 βερίκοκα (αφαιρούμε τα κουκούτσια)
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γλ. κοφτά μπέικιν πάουντερ
1/4 κ.γλ. κανέλα
1 πρέζα αλάτι
1/2 φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλ. ζάχαρη
1 βανίλια
2 μεγάλα αβγά
3/4 φλ. γάλα φρέσκο
λίγα φιστίκια Αιγίνης (ψίχα)
Για την καραμέλα:
1/2 φλ. ζάχαρη
3 κ.σ. νερό
Εκτέλεση
Το κέικ με καραμελωμένα βερίκοκα είναι μία εύκολη συνταγή, ένα καλοκαιρινό αρωματικό γλυκό που θυμίζει πίτα με καραμέλα βερίκοκου!
Σε αυτή τη συνταγή κρύβεται όλο το άρωμα από το αγαπημένο μας φρούτο και είναι ιδανική τώρα το καλοκαίρι που τα βερίκοκα είναι στην εποχή τους!
Για την καραμέλα
Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό.
Ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν βράση τα υλικά (αφού πάρουν βράση δεν ανακατεύουμε ξανά).
Αφήνουμε την καραμέλα να βράσει σε μέτρια φωιά και να πάρει ξανθό χρώμα. Τότε, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος 30Χ20 εκ. , στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αδειάζουμε μέσα την ξανθιά καραμέλα για την πίτα με τα βερίκοκα.
Ανακινούμε το ταψί ώστε να πάει παντού η καραμέλα όσο ειναι ζεστή και ρευστή γιατί μόλις κρυώσει σφίγγει.
Μόλις κρυώσει θα γίνει σαν τζάμι.
Για το μείγμα
Βάζουμε σε ένα μπολ το μαλακό βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός να λιώσει η ζάχαρη, για λίγα λεπτά.
Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και τη βανίλια.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι.
Λίγο λίγο, εναλλάξ, ρίχνουμε στο μείγμα το αλεύρι με το γάλα. (Ξεκινάμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι.)
Ανακατεύουμε το μείγμα με μία σπάτουλα. Θα σας θυμίσει το μείγμα του κέικ.
Στήσιμο του κέικ
Στρώνουμε σε σειρά τα βερίκοκα πάνω στην καραμέλα, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Φροντίζουμε να μην υπάρχουν καθόλου κενά στο ταψί και αν χρειαστεί κόβουμε βερίκοκα στη μέση για να τα στριμώξουμε ώστε να γίνει στρώση βερίκοκου.
Πασαπαλίζουμε χοντροκομμένα τα φιστίκια πάνω στα βερίκοκα.
Καλύπτουμε τα βερίκοκα με το μείγμα του κέικ.
Ισιώνουμε την επιφάνεια με την ανάποδη του κουταλιού.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 55΄.
Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα στους 160οC για περίπου 50′, μέχρι να σταθεροποιηθεί το γλυκό.
Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε το κέικ με τα βερύκοκα μπήγουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο και αν βγει στεγνό από ζύμη, είναι ψημένο το γλυκό.
Όπως το βγάζουμε ζεστό από το φούρνο, το αναποδογυρίζουμε αμέσως σε πιατέλα, όσο είναι ακόμα ζεστή και ρευστή η καραμέλα.
Αφήνουμε να στραγγίσει καλά η καραμέλα πάνω στη βερικοκόπιτα.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε τη βερικοκόπιτα σκέτη ή με μία μπάλα παγωτό.
argiro.gr