Υλικά
Μερίδες: 6
250 γρ. δαμάσκηνα ξερά, απύρηνα
250 γρ. νερό + 100 γρ. επιπλέον
250 γρ. κόκκινο ξηρό κρασί
500 γρ. μικρά αχλάδια, καθαρισμένα και κομμένα στα δύο (καθαρό βάρος)
100 γρ. ζάχαρη + 1 κουτ. σούπας
1 λοβός βανίλιας
χυμός από μισό λεμόνι
γιαούρτι αγελάδας, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
Για τη κομπόστα με αχλάδια και ξερά δαμάσκηνα, σε να μπολ βάζουμε τα 250 γρ. νερό, το κρασί και τα δαμάσκηνα και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για μία νύχτα.
Την επομένη προσθέτουμε τη 1 κουτ. σούπας ζάχαρη, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε για 2 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός).
Σε μια άλλη μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε τα 100 γρ. ζάχαρη με τα 100 γρ. νερό και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
Κόβουμε με ένα μαχαίρι τον λοβό βανίλιας κατά μήκος, τον ανοίγουμε και παίρνουμε τα σποράκια. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τον λοβό.
Αφήνουμε το σιρόπι για τη κομπόστα να βράσει για 2 λεπτά (από όταν ξεκινήσει ο βρασμός) και τότε προσθέτουμε και τα αχλάδια και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά έως ότου μαλακώσουν, ρίχνοντας προς το τέλος και το λεμόνι.
Αποσύρουμε, προσθέτουμε και τα δαμάσκηνα και ανακατεύουμε απαλά.
Σερβίρουμε την κομπόστα με αχλάδια και ξερά δαμάσκηνα σε μπολ και αν θέλουμε, συνοδεύουμε με γιαούρτι.
Gastronomos.gr