“Νέοι δρόμοι για την Πελοπόννησο”: Τί πρότειναν για την διαχείριση του νερού

Τις δικές τους προτάσεις για το θέμα της διαχείρισης του νερού  δίνουν οι “ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ για την Πελοπόννησο”  προς την Περιφέρεια και την Κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν κύρια σημεία της αντιμετώπισης του προβλήματος : Ολοκλήρωση Βιολογικού Καθαρισμού τριτοβάθμιας επεξεργασίας, δίκτυο μικρών φραγμάτων και δεξαμενών, έναρξη αντιπλημμυρικών έργων και ολιστική αποκατάσταση δικτύου ΑΟΣΑΚ.

Στη συνάντηση με τον δήμαρχο Κορινθίων την περασμένη εβδομάδα, η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στα ζητήματα διαχείρισης των υδάτινων πόρων και σε παρεμβάσεις που μπορούν άμεσα και μεσοπρόθεσμα να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που η λειψυδρία προκαλεί σε καλλιεργητές και πολίτες του Δήμου.

Αναφέρει, μεταξύ άλλων, η παράταξη του κ. Δέδε: “Τέθηκε αρχικά από την πλευρά μας το θέμα του Βιολογικού Καθαρισμού τριτοβάθμιας επεξεργασίας, ενός πρωτοποριακού, πιλοτικού έργου του οποίου η προώθηση και η χρηματοδότηση με 3.000.000€ εξασφαλίστηκε κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και κατά τη διάρκεια της θητείας μας στο Υπουργείο Υποδομών. Διαπιστώσαμε την καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου και τονίσαμε την ανάγκη αυτό να ολοκληρωθεί τάχιστα, ώστε να προχωρήσει η πιστοποίησή του με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και να εκδοθεί η αντίστοιχη άδεια χρήσης νερού, οπότε και θα μπορέσει να δώσει αρδευτικό νερό στους καλλιεργητές της περιοχής. Ζητήσαμε να ολοκληρωθούν άμεσα τα δίκτυα άρδευσης από τη μονάδα του βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή της Κορίνθου, στα Εξαμίλια, την Ξυλοκέριζα, την Αρχαία Κόρινθο και τον Σολομό, καθώς και την επέκταση του δικτύου στη Δημοτική Ενότητα Άσσου – Λεχαίου.

Επισημάναμε το σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν τα ήδη υπάρχοντα στο Δήμο Κορινθίων μικρά φράγματα, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί χωρίς συντήρηση και έχουν καταστεί μη λειτουργικά. Προκρίναμε την άμεση προώθηση της συντήρησής τους, καθώς και την κατασκευή νέων μικρών φραγμάτων ώστε να δημιουργηθεί ένα ευρύ δίκτυο φραγμάτων και δεξαμενών που συνδυαστικά θα μπορούν να παρέχουν, εκτός από αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και αρδευτικό νερό. Τέτοια έργα χαμηλού κόστους και υψηλής αποδοτικότητας μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά περιοχές όπως τα Αθίκια, που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές και ενδεικτικά και τις περιοχές Χιλιομοδίου, Αγίου Βασιλείου, Κλένιας, Σπαθοβουνίου κ.ά.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ