Σπιτικό και αφράτο χωριάτικο ψωμί
Υλικά συνταγής
• Δυόμιση φλ.τσ. νερό, χλιαρό
• Τριάμιση κ.γλ. μαγιά σκόνη
• 4 φλ.τσ. αλεύρι μαλακό
• 2 φλ.τσ. αλεύρι σικάλεως
• 1 κ.γλ. αλάτι
Εκτέλεση συνταγής
Αρχικά, βάζουμε σε μία λεκάνη 1/4 φλιτζάνι από το νερό, διαλύουμε τα 2 μισή κουταλάκια από την μαγιά και αφήνουμε το μείγμα να “ξεκουραστεί” γύρω στα 15 λεπτά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα δύο αλεύρια. Προσθέτουμε το αλάτι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ένα φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει 6 με 8 ώρες περίπου. Έπειτα, βάζουμε σε μία λεκάνη μισό φλιτζάνι από το νερό, διαλύουμε την υπόλοιπη μαγιά και αφήνουμε το μείγμα να γίνει κρεμώδες, γύρω στα 15 λεπτά.
Προσθέτουμε στο πρώτο μείγμα μισό φλιτζάνι νερό και ανακατεύουμε. Κατόπιν, προσθέτουμε 2 φλιτζάνια από το αλεύρι και ζυμώνουμε. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας και το μείγμα της καινούριας μαγιάς. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη ομοιόμορφη.
Πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, την τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο μπολ και την φέρνουμε μερικές βόλτες ώστε να λαδωθεί από όλες τις πλευρές και σκεπάζουμε σφιχτά το μπολ με πλαστική μεμβράνη. Αφήνουμε να διπλασιαστεί η ζύμη σε μέγεθος, περίπου 1 μισή ώρα.
Αφού φουσκώσει την ξεσκεπάζουμε και τη ζυμώνουμε ελαφρά να ξεφουσκώσει. Βουτυρώνουμε δύο ταψάκια ψωμιού. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Μετά, ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε ένα παραλληλόγραμμο και το διπλώνουμε ως εξής: φέρνουμε το επάνω κομμάτι στη μέση του παραλληλογράμμου και μετά φέρνουμε το κάτω κάτω, να συναντήσει το πρώτο. Το κλείνουμε με τσιμπήματα. Βάζουμε τη ζύμη στο κάθε ταψάκι με το ενωμένο μέρος προς τα κάτω.
Έπειτα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Σκεπάζουμε τα ταψάκια με μία βουτυρωμένη μεμβράνη και αφήνουμε το ψωμί να φουσκώσει για περίπου μία ώρα. Τέλος, ξεσκεπάζουμε τα ψωμιά και τα ψήνουμε για 20 με 30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε από τον φούρνο, αμέσως και από τα ταψάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Το χωριάτικο ψωμάκι μας είναι έτοιμο.
Καλή επιτυχία!
• Για καλύτερο αποτέλεσμα φροντίζουμε όταν θα βάλουμε τη ζύμη στο φούρνο, να μην ανοιγοκλείνουμε την πόρτα. Έτσι, εξασφαλίζουμε ένα ζεστό περιβάλλον στη ζύμη μας.
• (πηγή: super syntages.gr )