Με το ζήτημα των ενισχύσεων στους παραγωγούς της κορινθιακής σταφίδας, που αποφασίσθηκε από την κυβέρνηση ξεκινήσαμε τη συνέντευξή μας με τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ Γιώργο Ψυχογιό , ο οποίος είναι και Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του κόμματος . Ο βουλευτής σε συνέντευξη που παραχώρησε στην hmerisiakorinthou.gr, αναφέρθηκε και στο θέμα της διώρυγας για την οποία όπως είπε θα έπρεπε να κλείνει ελάχιστα για τις απαιτούμενες επισκευές και συντήρηση και ότι η κατάσταση δείχνει την παντελή απουσία του επιτελικού κράτους από την πλευρά της κυβέρνησης.
Ερώτηση: Ποια είναι η γνώμη σας για τις ενισχύσεις που δόθηκαν στους σταφιδοπαραγωγούς του νομού μας;
Απάντηση : Μετά από μεγάλη καθυστέρηση και μετά από παρεμβάσεις και δικές μου και του Αραχωβίτη ως πρώην Υπουργού και τομεάρχη αγροτικής παραγωγής και μετά από κινητοποιήσεις, αναγκάστηκαν να δώσουν κάποιο ποσό που υπολείπεται πολύ των ζημιών που έγιναν. Η ίδια η κυβέρνηση είχε πει ότι θα είναι γύρω στα 9-10 εκατομμύρια και τελικά έδωσαν 4,7. Περίπου στα μισά από αυτά που οι ίδιοι είχαν εκτιμήσει. Διαψεύδουν δηλαδή τον ίδιο τους τον εαυτό. Και όλο αυτό έγινε μετά από τεράστια καθυστέρηση, που ήδη οι παραγωγοί είχαν ήδη δώσει την παραγωγή τους σε εξευτελιστικές τιμές. Και βέβαια τώρα πια, με τις τελευταίες ανατιμήσεις, το κόστος παραγωγής έχει γίνει τεράστιο. Δηλαδή ό,τι έγινε είναι απλά μία “ασπιρίνη”.
Εμείς τους είχαμε προτείνει και να είναι το κράτος αγοραστής ύστατης καταφυγής. Το κάνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θα μπορούσαν να αγοράσουν σταφίδα και να τις δώσουν σε δομές Υγείας, στον στρατό, σε δομές προσφύγων κ.λπ. Δεν το έκαναν.Εμείς πήραμε 2 τόνους σταφίδας για τους ευάλωτους. Και έτσι έγινε μία κατανάλωση. Το κάναμε εμείς για το πρόγραμμα Αλληλεγγύη για όλους, το οποίο λειτουργεί με χρήματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ , με αυτό το πρόγραμμα κάναμε και τη συναυλία στα Προπύλαια που κατακρίθηκε από πολλούς.
Ερώτηση: Σε ποια κατάσταση είναι οι πρόσφυγες στην Κόρινθο;
Απάντηση: Στην Κορινθία είχαμε 3 δομές, αλλά μετά το κλείσιμο του ξενοδοχείου στους Αγίους Θεοδώρους, έχουμε 2. Το Κέντρο Κράτησης που έχει 5 φορές περισσότερους από όσους είχαμε εμείς. Κρατούνται εκεί μέχρι και 36 μήνες, για διοικητικούς λόγους, χωρίς να έχουν εμπλακεί σε κάποιο έγκλημα. Εκεί είχαμε και την αυτοκτονία ενός κρατούμενου και δεν ασχολήθηκε κανείς. Η κοινωνική υπηρεσία είχε 6 άτομα και τώρα έχει 1. Η ιατρική υπηρεσία έχει επίσης υποβαθμιστεί και μαθαίνω ότι θα αποχωρήσουν δύο νοσηλευτές, γιατί τους μείωσαν και τον μισθό. Η κατάσταση είναι αδιέξοδη. Είναι μία “αποθήκη ψυχών”, η οποία δεν πετυχαίνει ούτε καν το στόχο που είχαν βάλει για επιστροφές, αφού το υπάρχον πλαίσιο δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Και βέβαια αυτή η αντιμετώπιση χρησιμοποιείται άτυπα ως μέσο αποτροπής για άλλους πρόσφυγες ώστε να μην έρθουν στην Ελλάδα.
Στην ανοιχτή δομή η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη με κάποιες στοιχειώδης συνθήκες διαβίωσης. Μετά από μεγάλες μάχες τα παιδιά πήγαν στο δημόσιο σχολείο και αυτό θεωρείται μια μεγάλη νίκη. Το πρόβλημα είναι ότι επί 4 μήνες δεν παίρνουν τα 200 ευρώ βοήθημα που τους αναλογούν από την Ευρώπη. Πέρασε από την αρμοδιότητα της Ύπατης Αρμοστείας στο υπουργείο και το υπουργείο δηλώνει ότι δεν ήταν έτοιμο.
Επίσης υπάρχει το πρόβλημα της κατάπτυστης διάταξης που θεωρεί την Τουρκία ασφαλή Τρίτη χώρα, έτσι η υπηρεσία Ασύλου, κόβει πάρα πολλές αιτήσεις. Και μόλις κοπεί κάποιος δεν έχει δικαίωμα ούτε στη σίτιση. Οι διαδικασίες αργούν πολύ και οι άνθρωποι βλέπουν ότι θα βγουν και από το πρόγραμμα στέγασης.
Υπάρχουν και πολλά προβλήματα με θέματα Υγείας. Είχαμε χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα για Υγειονομικές παροχές. Αυτό έχει πάρει παράταση μέχρι τέλους 2022 μόνο. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη που θα έπρεπε να είναι δεδομένο. Εκτός από τις παροχές, μειώνουν και τους μισθούς στους εργαζόμενους που απασχολούνται εκεί .
Υποδεχόμαστε και σωστά πρόσφυγες από την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κάνει επικοινωνιακό παιχνίδι με τους Ουκρανούς που διώκονται από την ρωσική εισβολή, έχει ξεχάσει τους άλλους πρόσφυγες οι οποίοι είναι ήδη εδώ.
Κι εμείς υποστηρίζουμε να πάρει άσυλο ο Σαιντού, αλλά υπάρχουν και άλλοι χιλιάδες που έχουν αφεθεί στην τύχη τους, αφού δεν προσφέρονται για επικοινωνιακό παιχνίδι.
Ερώτηση: Πείτε μας για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.
Απάντηση: Πάμε προς το 3ο συνέδριο που είναι πολύ σημαντικό. Θα είναι μία ευκαιρία για συσπείρωση αλλά και για έξοδο στην κοινωνία με ένα πρόγραμμα που θα είναι και ριζοσπαστικό και εφαρμόσιμο. Πάνε 72 σύνεδροι από την Κορινθία. Συνολικά θα είναι 40.000 ενώ το ’16 ήταν 13.500, οπότε τριπλασιάστηκε η συμμετοχή.
Το καταστατικό εισάγει πολλές καινοτόμες ρυθμίσεις, για την ποσόστωση των φύλων, τις θητείες των βουλευτών κ.λπ. είναι ένα πλάνο για ένα σύγχρονο αριστερό κόμμα που μπορεί να αντλεί μέσα από κινήματα, αγώνες και να κάνει και όλα αυτά που δεν προλάβαμε να κάνουμε, εν μέσω μνημονίων που αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε. Έχουμε τεράστια ευθύνη απέναντι και στον κόσμο της αριστεράς αλλά και σε όλους αυτούς που θέλουν να ακουμπήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ζούμε ένα ολοκαύτωμα κοινωνικής πολιτικής που πλήττει τους πάντες. Δεν μας αρκεί να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μας ενδιαφέρει να είμαστε κι εμείς έτοιμοι πολιτικά και οργανωτικά και σε αυτό θα συμβάλλει πολύ το συνέδριο.
Ερώτηση: Δεν έχουμε άλλους υποψήφιους προέδρους, σωστά;
Απάντηση: Μέχρι στιγμής όχι.
Ερώτηση: Θα μας πείτε την άποψή σας για την διώρυγα;
Απάντηση: Είναι η παντελής απουσία του επιτελικού κράτους, μαζί με το φράγμα του Ασωπού. Έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ. Παραμένει κλειστή 1,5 χρόνο. Κι εμείς είχαμε αντιμετωπίσει κατολισθήσεις και την ξανανοίξαμε μετά από έναν μήνα και με ελάχιστο κόστος επισκευής, €80.0000 με ίδιους πόρους της διώρυγας. Αυτή τη στιγμή η διώρυγα έχει πάρει δάνειο για να πληρώνει τη μισθοδοσία, αφού δεν έχει έσοδα. Και μπορεί η τράπεζα να κάνει κατάσχεση ή απλά με όλη αυτή την απαξίωση να πάει στον ιδιώτη. “Χαράς ευαγγέλια” δηλαδή γι’ αυτούς.
Πρέπει να γίνει μία ολική παρέμβαση, αλλά η διώρυγα πρέπει να είναι ανοιχτή ή τέλος πάντων να κλείνει για λίγο. Και δεν θα πρέπει να διαφημίζουν αυτό το έργο που από 9 εκατομμύρια έχει φτάσει τα 30. Και ταυτόχρονα το κράτος έχει έλλειμμα 3-4 εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Θα έπρεπε και η αυτοδιοίκηση και η κοινωνία συνολικά να πιέσει περισσότερο. Μιλάμε για το δεύτερο σε επισκεψιμότητα αξιοθέατο της χώρας.
Ερώτηση : Ποια είναι η άποψή σας για την εμφάνιση Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο;
Απάντηση: Μετά τον Ζελένσκι μίλησε μέλος του νεοναζιτσικού τάγματος του Αζόφ. Είναι αποκλειστική ευθύνη του προέδρου της Βουλής και του πρωθυπουργού. Σε καμίας άλλης χώρας το Κοινοβούλιο δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Προφανώς η κυβέρνηση πιέστηκε να παίξει το βίντεο. Ήταν αδιανόητο που χειροκροτούσαν όλοι όρθιοι αυτό το θέαμα στην ελληνική Βουλή. Και όταν η ελληνική ομογένεια έχει υποστεί πολλά δεινά από αυτούς. Το τάγμα του Αζόφ στην Ουκρανία έχει κυνηγήσει οποιονδήποτε διαφορετικό εδώ και χρόνια. Είναι προσβολή για τον ελληνικό λαό που έβγαλε τους νεοναζιστές από τη Βουλή και πάλεψε γι’ αυτό μαζί με πολλούς όπως και με μας και τώρα η κυβέρνηση τους βάζει πάλι από το παράθυρο.
Ο Ζελένσκι δε δεν είπε μία κουβέντα για την Κύπρο. Γιατί το διεθνές δίκαιο παραβιάζεται καταφανώς στην Ουκρανία, αλλά το ίδιο γίνεται και για την Κύπρο και θα έπρεπε να αναφερθεί.
Εμείς πήγαμε εκεί ως ΣΥΡΙΖΑ. Από την αρχή δείχνουμε αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό. Γι’ αυτό πήγαμε στη Βουλή να ακούσουμε τον Ζελένσκι. Όταν βγήκε το μέλος του Αζόφ επικράτησε αναστάτωση και το συζητήσαμε μεταξύ μας. Δεν είχαμε ενημερωθεί γι’ αυτό. Ήρθε από το πουθενά. Δεν αναμενόταν γιατί δεν έχει γίνει πουθενά αλλού.
Στο τέλος δεν χειροκροτήσαμε. Αλλά δεν φύγαμε γιατί το βίντεο έκλεισε με τον Ζελένσκι και όχι με τον νεοναζί. Αυτό ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε, σε αντίθεση με τους βουλευτές της ΝΔ που χειροκροτούσαν σα να μην κατάλαβαν τι έγινε.
Πολλοί λένε ότι θα έπρεπε να αποχωρήσουμε, αλλά αφού έκλεισε το βίντεο ο Ζελένσκι ήταν λίγο περίεργο. Τέλος πάντων θα μπορούσε να υπάρξει και αποχώρηση για να στείλει ένα πιο δυνατό μήνυμα. Αλλά ήταν εξ’ απήνης η αλήθεια είναι. Αντανακλαστικά υπήρξαν και εκφράστηκαν με τις δηλώσεις που έγιναν μετά και από τον Τσίπρα και από άλλους.