Το 3ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου (5-7 Μαϊου 2025) ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και η πόλη μας έγινε και φέτος το επίκεντρο του ενδιαφέροντος αλλά και μια ανοιχτή πόλη για τους νέους, το ταλέντο τους και την διάδοση πολιτιστικών ιδεών και αξιών. Το μήνυμα πως το Αρχαίο δράμα εξακολουθεί χιλιάδες χρόνια μετά, να διδάσκει και να εμπνέει, είναι γεγονός ενώ το Φεστιβάλ “έδωσε” και μια υπόσχεση: ” να κρατηθούν ζωντανοί οι δεσμοί αγάπης και πολιτισμού που αναπτύχθηκαν στην Κόρινθο, ώστε να γίνουν οι γέφυρες της μητρόπολης Κορίνθου, τόσο με τις Αρχαίες αποικίες της, όσο και με ολόκληρο τον κόσμο.”
Ο Δήμος Κορινθίων αναφέρει για την σημαντική αυτή πολιτιστική διοργάνωση:
“Με μια μεγάλη υπόσχεση ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις και οι εκδηλώσεις του 3ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου χθες, 7 Μαΐου 2025. Το Φεστιβάλ που αποτελεί πια θεσμό, θα συνεχιστεί δυναμικά, ενισχύοντας το Δίκτυο Πόλεων της Κορίνθου και των Αρχαίων Αποικιών της, με τον Δήμαρχο Κορίνθου να στέκεται πάντοτε αλληλέγγυος στη δράση.
Τις προηγούμενες τρεις ημέρες η Κόρινθος υποδέχτηκε νέες και νέους από την Ιταλία και την Ελλάδα, που φώτισαν τη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου «Θωμάς Θωμαΐδης» και πλημμύρισαν το κέντρο της Κορίνθου. Τα παιδιά και οι καθηγητές τους έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, αποδεικνύοντας ότι η δύναμη του Αρχαίου Δράματος είναι αστείρευτη πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.
Όπως τόνισε και ο Δήμαρχος Κορινθίων, Νίκος Σταυρέλης, στην εναρκτήρια ομιλία του: «Ο πολιτισμός ενώνει. Και θα συνεχίσει να ενώνει για πάντα.»
Τα θεατρικά δρώμενα του Φεστιβάλ ξεκίνησαν την Τρίτη 6/5, σε μια αίθουσα που ξεχείλιζε από παλμό και κόσμο, με τον χαιρετισμό του Υφυπουργού Πολιτισμού, κ. Ιάσονα Φωτήλα, του Δημάρχου Κορινθίων, Νίκου Σταυρέλη και της Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής, Συντονίστριας του Φεστιβάλ και δικηγόρου, Εύης Κοκκίνου, παρουσία και εκπροσώπων των συμμετεχόντων Δήμων.
Στην κεντρική σκηνή του θεάτρου παρουσιάστηκαν παραστάσεις από θεατρικές ομάδες δώδεκα (12) σχολείων (Γυμνασίων και Λυκείων) από τον Δήμο Κορινθίων, από τις Συρακούσες, το Palazzolo Acreide, την Κέρκυρα, τη Λευκάδα, το Αντίρριο και τη Ναύπακτο, τη Νέα Προποντίδα.
Για τρίτη συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε επιστημονική ημερίδα με θέμα «Αρχαίο Δράμα και Gen Z» και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες.
Παράλληλα οι επισκέπτες και θεατές των παραστάσεων και της ημερίδας είχαν την ευκαιρία να δουν την έκθεση Oresteia_Reversed, στην οποία συμμετείχαν 23 δημιουργοί κόμικς με έργα εμπνευσμένα από τα θέματα και τους προβληματισμούς που αναδύονται στην τριλογία του Αισχύλου Ορέστεια, με έμφαση στις Ευμενίδες. Η Έκθεση διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τον Σεπτέμβριο του 2019, στο πλαίσιο της Πράξης «Καθιέρωση και Προβολή Σύγχρονων Θεσμών στην Αττική» του θεσμού «Αρχαίο Δράμα: Διακαλλιτεχνικές και Διεπιστημονικές προσεγγίσεις» και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και την Ε.Ε. μετά από ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020.
Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ έληξαν με αρμονικό και γιορτινό τρόπο και όλα τα παιδιά που συμμετείχαν έδωσαν μια μεγάλη υπόσχεση: να κρατήσουν ζωντανούς τους δεσμούς αγάπης και πολιτισμού που αναπτύχθηκαν στην Κόρινθο, ώστε να γίνουν οι γέφυρες της μητρόπολης Κορίνθου, τόσο με τις αρχαίες αποικίες της, όσο και με ολόκληρο τον κόσμο.
Τη διοργάνωση υποστηρίζει το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης που από την πρώτη στιγμή συνέβαλε καθοριστικά με το κύρος και την τεχνογνωσία του στην επιτυχία του θεσμού, ενώ η συμμετοχή των σχολικών μονάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Π.Ε. Κορινθίας γίνεται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας (Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων). Φέτος το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Χορηγός του 3ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου ήταν η «Ολυμπία Οδός Α.Ε.».