“Άστραψε και βρόντηξε” ο Ν. Σταυρέλης :” Είναι αδιανόητο ο απλός πολίτης, ο φτωχός, να πληρώνει για το νερό 30, 40, 50 € κάθε δίμηνο και τρίμηνο και ο άλλος να χρωστάει 5, 10 και 15 χιλιάδες € και …”

Διακοπή υδροδότησης, έκδοση διαταγών πληρωμής και κατασχέσεις είναι τα μέτρα που σκοπεύουν να λάβουν άμεσα ο Δήμος Κορινθίων και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κορίνθου (ΔΕΥΑΚ) σε βάρος των δημοτών-καταναλωτών νερού – επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων – που έχουν αφήσει απλήρωτους για πολλά χρόνια τους λογαριασμούς ύδρευσης με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Δημοτική Επιχείρηση και να διαγράφεται κίνδυνος οικονομικής δυσπραγίας για τον συγκεκριμένο φορέα.

Ο Δήμαρχος Κορινθίων Νίκος Σταυρέλης, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά Μ.Μ.Ε , ξεκαθάρισε πως η ανοχή τελείωσε με τους κακοπληρωτές της ΔΕΥΑΚ κι ότι από την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου η επιχείρηση ξεκινά την αποστολή συστημένων επιστολών προς τους 20 πρώτους μεγαλοοφειλέτες της. Με τις επιστολές αυτές θα τους δίνει χρονικό περιθώριο 20 ημερών είτε για να εξοφλήσουν ολοσχερώς τα χρέη τους προς την Επιχείρηση είτε για να προχωρήσουν σε διακανονισμούς, στο πλαίσιο των οποίων θα απαιτηθεί να καταβάλουν ποσά προκαταβολών. Θα ακολουθήσει η αποστολή όμοιων επιστολών και σε όλους τους άλλους οφειλέτες της ΔΕΥΑΚ.

Όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος Κορινθίων, όσοι οφειλέτες δεν συμμορφωθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ αυστηρά μέτρα, όπως η διακοπή της υδροδότησης, η έκδοση διαταγών πληρωμής και οι κατασχέσεις .

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στο εκτεταμένο φαινόμενο των χιλιάδων “μηδενικών” υδρομέτρων, δηλαδή των ρολογιών καταμέτρησης της κατανάλωσης ύδατος που έχουν “κολλήσει” στην ένδειξη “μηδενική κατανάλωση”, στοιχίζοντας στην ΔΕΥΑΚ  την απώλεια εσόδων ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ , καθώς δεν καταγράφουν και δεν χρεώνουν την πραγματική κατανάλωση νερού από τους αντίστοιχους ιδιοκτήτες, οι οποίοι πληρώνουν μόνο ένα πάγιο ποσό 12 ευρώ συνεχώς επί πολλά έτη. Τα υδρόμετρα αυτά είναι περίπου 7.000 και αποφασίστηκε να αντικατασταθούν από νέα σύγχρονης τεχνολογίας που θα καταγράφουν την πραγματική κατανάλωση και θα τη χρεώνουν στους ιδιοκτήτες με αποτέλεσμα η ΔΕΥΑΚ να κερδίσει σημαντικού ύψους έσοδα χιλιάδων ευρώ που κατά τα προηγούμενα χρόνια δεν εισέπραττε. Προανήγγειλε δε περαιτέρω μείωση των τελών ύδρευσης με αξιοποίηση των πρόσθετων αυτών εσόδων, τα οποία θα προκύψουν από την λειτουργία των νέων υδρομέτρων.

“Περίοδος χάριτος μηδέν”

Αναλυτικά, για τα ζητήματα των οφειλών προς την ΔΕΥΑΚ και τα “μηδενικά” υδρόμετρα ο Δήμαρχος Κορινθίων Νίκος Σταυρέλης δήλωσε:
“Σήμερα στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κορίνθου έχουμε ανείσπρακτα πλέον των 12 εκατομμυρίων. Μεγαλύτερο ποσό τείνει να γίνει επισφάλεια για την επιχείρηση, Ανεπίδεκτο είσπραξης, Εμείς λαμβάνουμε μέτρα. Δηλώνουμε – το είπαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και είχαμε θα έλεγα και την ομόφωνη στήριξη. Ξεκινούμε, από αύριο κιόλας, και να το λάβουν καλά υπόψη τους, οι κακοπληρωτές. Περίοδος χάριτος δεν υπάρχει. Τελειώνουμε. Από αύριο ξεκινάμε με τους πρώτους 20 υπερκαταναλωτές – μεγαλοοφειλέτες. Επί χρόνια μεγαλοοφειλέτες. Αποστέλνεται συστημένη επιστολή, να έλθουν να εξοφλήσουν ή να διακανονίσουν την οφειλή τους. Προσέξτε όμως: όχι απλό διακανονισμό, αλλά με καταβολή ενός σημαντικού ποσού και με παρακολούθηση εάν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα διακανονισμού. Εάν παρέλθει το 20ήμερο που θα ταχθεί με την επιστολή και δεν ανταποκριθούν, πρώτον διακόπτεται η παροχή νερού, δεύτερον αποστέλλεται στη Δ.Ο.Υ. η βεβαίωση της οφειλής, τρίτον προχωράμε σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, διαταγή πληρωμής και κατάσχεση. Τα λέμε σήμερα γιατί είναι αδιανόητο κάποιος να χρωστάει 10, 20, 30 χιλιάδες ευρώ νερό – να καλά ακούσατε – 40, 50, 70 χιλιάδες… Και όχι μόνο απλοί καταναλωτές νερού αλλά βυτιοφορείς, αποχετεύσεις. Δεν χαριζόμαστε σε κανέναν. Από αύριο ξεκινάμε. Είναι αδιανόητο ο απλός πολίτης, ο φτωχός, να πληρώνει 30, 40, 50 ευρώ κάθε δίμηνο και τρίμηνο και ο άλλος να χρωστάει 5, 10 και 15 χιλιάδες ευρώ και να έχει απλόχερο το πλεονέκτημα της ύδρευσης και μάλιστα με υπερκαταναλώσεις. Τελειώνουμε από αύριο.

Και επιπλέον ενημερώνω ότι 7.000 ρολόγια είναι μηδενικά για πολλά πολλά χρόνια. Δίνουμε εντολή από αύριο στην εταιρεία που τοποθετεί τα νέα υδρόμετρα, πρώτη προτεραιότητα η αντικατάσταση των μηδενικών υδρομέτρων. Μόνο από αυτό το μέτρο θα εξοικονομήσουμε αρκετές χιλιάδες ευρώ, για να έχουμε την δυνατότητα να πάμε σε περαιτέρω μειώσεις των τελών ύδρευσης.

Αυτά τα μέτρα ανακοινώθηκαν χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι δίκαια. Θέλουμε ισονομία, ισοπολιτεία και δικαιοσύνη στους συμπολίτες μας. Ξεκινάμε από αύριο, να το λάβουν καλά υπόψη τους. Περίοδος χάριτος μηδέν.”

Γ. Παλαιτσάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ