«Έρχονται» φοροελαφρύνσεις για εργαζόμενους & επιχειρήσεις το 2021

φωτο αρχείου

Πακέτο μέτρων που περιλαμβάνουν φοροελαφρύνσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη νέα χρονιά. Μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού οι ελαφρύνσεις είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίες για κάθε ελληνικό νοικοκυριό.  Ωστόσο σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ο χρόνος και η έκταση των μέτρων στήριξης θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας με καθοριστικό παράγοντα τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Πάντως τα μέτρα που φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει» για το 2021 είναι τα εξής:

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σωρευτικά έως κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες για εργαζομένους και εργοδότες το 2021. Το ψαλίδισμα των εισφορών θα οδηγήσει σε αυξήσεις στο καθαρό ποσό του μηνιαίου μισθού που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι που θα κυμαίνεται από 8 έως 81 ευρώ ανάλογα με το ύψος των αποδοχών.
Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβαρύνει πάνω από 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ Το ένα σενάριο προβλέπει οριζόντια μείωση κατά 30% για τα εισοδήματα από την 1η Ιανουαρίου 2021, νέα μείωση το 2022, ενώ το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης θα έχει καταργηθεί. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την κατάργηση της εισφοράς για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ με παράλληλη μείωση κατά 10%-20% για τα υψηλότερα. Με βάση το σενάριο αυτό για εισόδημα 20.000 ευρώ το όφελος θα είναι 176 ευρώ.
Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος που καταβάλλουν περίπου 611.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει πως το τέλος θα μειωθεί από 650 ευρώ σε 325 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και σε 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις.
–  “Ψαλίδι» στον ΕΝΦΙΑ 8%-10% με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών έτσι ώστε να μην εξανεμισθεί η μείωση του 2019. Οι τελικές όμως και οριστικές αποφάσεις θα κριθούν στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου . Εκεί, σύμφωνα με αθηναϊκά δημοσιεύματα, θα κριθεί πιθανότατα το αίτημα της Ελλάδος να μην ισχύσει το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2021 και να περιοριστεί πολύ χαμηλότερα με επιθυμητό στόχο το 1%.

 

 

(ΑΝΕΒΗΚΕ)

Η πανδημία ανέβαλλε και το  Φεστιβάλ βιβλίου στο Ζάππειο

 

Όλοι  ξέραμε ότι τον Σεπτέμβρη μπορούσαμε να κάνουμε μια βόλτα στο Ζάππειο αν θέλαμε να αγοράσουμε ένα βιβλίο μιας που κάθε χρόνο πραγματοποιείται εκεί το φεστιβάλ βιβλίου . Όμως φέτος δεν θα γίνει φεστιβάλ, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού . Ήταν βέβαια αναμενόμενο , αλλά είναι ταυτόχρονα και λυπηρό . Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην σχετική ανακοίνωση: «Το Δ.Σ. του Σ.ΕΚ.Β. με μεγάλη λύπη ανακοινώνει την αναβολή του 49ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο 2020 με απόφαση που λήφθηκε κατά πλειοψηφία (5 έναντι 1), λόγω της τρέχουσας υγειονομικής κατάστασης…. Βασικό μέλημα του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου είναι η προστασία των μελών του και των μελών των εταιρειών μας, η άρτια στάση του απέναντι στο κοινωνικό γίγνεσθαι και τους κινδύνους που εγκυμονεί η δυσμενής αυτή κατάσταση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ