Ανάσα πήραν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και στην Κορινθία, με την παράταση που δόθηκε για τους καθαρισμούς των ιδιοκτησιών τους. Πρόστιμα “φωτιά” στους παραβάτες

Ανάσα πήραν δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων και στο νομό μας με την παράταση που δόθηκε από την κυβέρνηση για τους καθαρισμούς των ιδιοκτησιών τους από χόρτα. Για την ακρίβεια δόθηκε διπλή παράταση για τους υπόχρεους, έως τις 30 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα και ως τις 21 Ιουνίου για τα ακίνητα που βρίσκονται κοντά σε δασικές εκτάσεις. Και τώρα πρέπει να κάνουν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. 

Πλέον μετά από αυτή την εξέλιξη θα πρέπει άμεσα να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους από καύσιμες ύλες και να το δηλώσουν στη σχετική πλατφόρμα (akatharista.apps.gov.gr). Στην περίπτωση κτισμάτων που βρίσκονται εντός ή κοντά σε δασικές εκτάσεις θα πρέπει να υποβληθεί ειδικό έντυπο αξιολόγησης από εξουσιοδοτημένο επαγγελματία (τεχνικό επιστήμονα) για την επικινδυνότητα και η τεχνική έκθεση με τα συνοδευτικά της στοιχεία.

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ πως το κόστος για να συνταχθεί μία έκθεση αξιολόγησης αρχίζει από τα 150 ευρώ και μέση τιμή τα 400 με 500 ευρώ, ενώ ανεβαίνει κατακόρυφα όταν αφορά χώρους που στεγάζονται βιομηχανίες.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε δήλωση του τόνισε την ανάγκη των καθαρισμών, αφού ο Χειμώνας ήταν αρκετά θερμός φέτος και η κατάσταση επιδεινώνεται το Καλοκαίρι. Όπως είπε: «Είναι πολύ σημαντικό, φέτος που ο χειμώνας ήταν παρά πολύ θερμός και έχουμε μειωμένη υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες, να υπάρξουν αυτοί οι καθαρισμοί και τα κλαδέματα γύρω από τα σπίτια και να απομακρυνθούν οι καύσιμες ύλες, γιατί μέσα στα οικόπεδα είναι λογικό ότι δεν μπορεί να παρέμβει το κράτος».

«Είναι δουλειά των ιδιοκτητών να φροντίσουν για την πυροπροστασία μέσα στο οικόπεδο τους και γύρω από το κτίριο τους. Ο στόχος αυτών των κανονισμών δεν είναι να μπουν πρόστιμα, αλλά να έχουμε την μέγιστη δυνατή κινητοποίηση για ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι που έρχεται.

Σε κάθε περίπτωση, να ξέρουν και οι μηχανικοί, οι δασολόγοι ή οι γεωπόνοι που κάνουν τις σχετικές εκθέσεις ότι ο κανονισμός προβλέπει ενδεικτικά δράσεις. Θα πρέπει οι ίδιοι να πάρουν την απόφαση για την πυροπροστασία των σχετικών κτιρίων. Η έμφαση η δική μας είναι στο να γίνει η προετοιμασία. Τα πρόστιμα δεν είναι σκοπός, ούτε αυτοσκοπός».

Η μη υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης στο Ηλεκτρονικό Μητρώο επισύρει πρόστιμο χιλίων ευρώ, ενώ η υποβολή ψευδούς δήλωσης επισύρει ποινή φυλάκισης ως δύο έτη και πολύ τσουχτερό πρόστιμο .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ