Ανακοινώθηκαν τα μέτρα για την επανέναρξη παρουσίας θεατών και διάθεσης εισιτηρίων σε αγώνες ποδοσφαίρου και την αποτροπή περιστατικών βίας

φωτο αρχείου

Σήμερα ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, παρουσίασαν τα νέα μέτρα για την επανέναρξη παρουσίας θεατών και διάθεσης εισιτηρίων σε αγώνες ποδοσφαίρου, αλλά και τη λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων.

Αναλυτικά:

Από τις 13/2 το γήπεδο θα κλείνει αν πέσει πυρσός ή κροτίδα εντός αγωνιστικού χώρου.

Από τις 6/3 κανένα γήπεδο Super League/Basket League δεν θα ανοίγει στον κόσμο χωρίς κάμερες.

Από τις 9/4 οι φίλαθλοι θα έχουν πρόσβαση στα γήπεδα μέσω της εφαρμογής gov.gr wallet.

Όσα  δήλωσε σχετικά ο κ. Βρούτσης, μεταξύ άλλων:

«Πήγαμε ένα νομοθετικό πλαίσιο τελείως καινούριο μεταρρυθμιστικό στη Βουλή, επιδιώκοντας να αντιμετωπίσουμε την αθλητική βία. Ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο εκσυγχρονίζει, αναβαθμίζει, θωρακίζει ως ασπίδα τα γήπεδα κατεξοχήν του ποδοσφαίρου και πολύ σύντομα όλα τα γήπεδα της χώρας. Στη βάση αυτή είχαμε συμφωνήσει με όλους τους παράγοντες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αθλητισμού στη χώρα…

Το πρώτο και βασικό είναι ότι Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, ανοίγουν σε νέο περιβάλλον, στο οποίο υπάρχει μια νέα Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπιση Βίας, η οποία επιβάλλει δρακόντειες κυρώσεις με κατεξοχήν κύρωση το κλείσιμο του γηπέδου από φιλάθλους. Εάν πέσει κροτίδα στο γήπεδο, εάν πέσει πυρσός, εάν πέσει στον αγωνιστικό χώρο επικίνδυνο αντικείμενο, χωρίς δεύτερη σκέψη κλείνει το γήπεδο από φιλάθλους στον επόμενο εντός έδρας αγώνα της ομάδας.

Στόχος μας είναι να μην επηρεάσουμε το πρωτάθλημα και δεν το επηρεάζουμε. Δεν παρεμβαίνουμε ούτε στη βαθμολογία, ούτε στην εξέλιξη του πρωταθλήματος. Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο του κάθε αθλήματος. Σεβόμαστε τους κανονισμούς και της UEFA και της FIFA. Δικαίωμα όμως της πολιτείας είναι να προασπίζει αυτό που είναι το πιο σημαντικό από όλα, την ασφάλεια του πολίτη, που μέσα στο γήπεδο είναι η ασφάλεια του φιλάθλου. Για αυτό ακριβώς όταν κρίνουμε ότι είναι ανασφαλείς η διαδικασία αυτή, θα κλείνουμε τα γήπεδα με βάση συγκεκριμένη, διαμέσου της ΔΕΑΒ.

Δεν υπάρχει υποκειμενική σκέψη υπό την έννοια εάν θα κλείσουν ή δεν θα κλείσουν τα γήπεδα. Η νομοθέτηση προβλέπει δέσμια αρμοδιότητα. Δηλαδή η ποινή είναι συγκεκριμένη. …

Έχω ευχηθεί πάρα πολλές φορές να μην κλείσουν τα γήπεδα. Εμείς θέλουμε να είναι ανοιχτά τα γήπεδα στους φιλάθλους, να είναι η ομορφιά του γηπέδου και του ποδοσφαίρου, ένα άθλημα που το αγαπάει όλος ο κόσμος και του μπάσκετ φυσικά, να είναι ανοιχτές οι διαδικασίες. Εάν όμως δεν τηρηθούν τα συγκεκριμένα μέτρα που περιγράφονται μέσα στον νόμο, τότε η επόμενη αγωνιστική ή οι επόμενες αγωνιστικές θα γίνονται χωρίς φιλάθλους, διασφαλίζοντας και προασπίζοντας την ασφάλεια του πολίτη και του φιλάθλου, αλλά και των αθλητών.

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου ξεκινάει μια δεύτερη διαδικασία, συγκεκριμένη. Που εάν δεν τηρηθεί, κανένα γήπεδο που δεν θα τηρήσει τη διαδικασία εγκατάσταση των καμερών, δεν θα ανοίξει σε φιλάθλους. …

Από την Τετάρτη 6 Μαρτίου και μετά οι κάμερες που θα εγκατασταθούν υπάγονται σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν και διασφαλίζει βήμα-βήμα την εφαρμογή του και την υλοποίησή του, θα καθορίσει το εάν θα ανοίξουν τα συγκεκριμένα γήπεδα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας (7/2) θα έχει εκδοθεί το ΦΕΚ για τις κάμερες. Έτσι αύριο (8/2) σε προκαθορισμένο ραντεβού που θα γίνει στο γραφείο μου με τον πρόεδρο της Super League 1, Μηνά Λυσάνδρου, και με τον πρόεδρο της Basket League, Ευάγγελο Γαλατσόπουλο, θα δοθεί το ΦΕΚ, το οποίο θα μεταβιβασθεί σε κάθε ΠΑΕ και ΚΑΕ για να «τρέξουν» αμέσως μέσα στους χρόνους που προβλέπονται, να υλοποιήσουν τον νόμο, όπως αυτός έχει καθορισθεί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ