Ανοικτό συνέδριο για την “αντιμετώπιση της εξάρτησης στην Ελλάδα: Χθες, σήμερα, αύριο» στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου

Ανοικτό συνέδριο φορέων πρόληψης και απεξάρτησης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023, ώρες 09.00΄-18.00΄, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αίθουσα “Μελίνα Μερκούρη”. Εκεί επιστήμονες και συλλογικότητες από όλο το φάσμα του πεδίου πρόληψης και θεραπευτικής αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στη χώρα μας, μας προσκαλούν να παρακολουθήσουμε το θέμα: «H αντιμετώπιση της εξάρτησης στην Ελλάδα: Χθες, σήμερα, αύριο».

Όπως αναφέρει η πρόσκληση: “Το συνέδριο επιχειρεί να ανοίξει έναν ευρύ επιστημονικό, πολιτικό και κοινωνικό διάλογο για το θέμα των εξαρτήσεων στην Ελλάδα σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή: Μετά την εξαγγελία του Υπουργείου Υγείας για σαρωτικές αλλαγές, με κατάργηση όλων των εγκεκριμένων (ν. 4139/2013) φορέων και προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις των επιστημόνων πρώτης γραμμής, των ληπτών υπηρεσιών και της κοινωνίας.

Σκοπός των διοργανωτών είναι να αποτυπώσουν τη σημερινή και πραγματική εικόνα του πεδίου των εξαρτήσεων -με τα επιτεύγματα, τις αδυναμίες και τις νέες προκλήσεις της- και να συνθέσουν τις προτάσεις τους για μια μακρόπνοη πολιτική ολιστικής αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στο πλαίσιο ενός δημόσιου συστήματος Υγείας.

Το συνέδριο θα καλύψει τις ακόλουθες θεματικές:

Η πρόληψη και η θεραπευτική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στο κατώφλι της απορρύθμισης: Κείμενο-κάλεσμα για συσπείρωση.

Μείωση της βλάβης: Ανάπτυξη υπηρεσιών και νέες προκλήσεις.

Η θεραπεία των εξαρτήσεων από ψυχοδραστικές ουσίες: Μπροστά στην πολυπλοκότητα.

Ο κοινός στόχος της ένταξης: Θεμελιώδεις αρχές, νέες τάσεις  και ανάγκες.

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση σε διαρκή αναζήτηση και η  αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στο στόχαστρο.

Εξάρτηση από το αλκοόλ και άλλοι εθισμοί της συμπεριφοράς.

Πρόληψη και παρέμβαση στην εφηβεία.

Τέχνη, αθλητισμός, κοινωνικές δράσεις, δικτύωση και συνέργειες: Καλές πρακτικές και προοπτικές.

Συμπεράσματα – διακήρυξη του Συνεδρίου.

Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι ελεύθερη, και οι διοργανωτές απευθύνουν ανοικτή πρόκληση συμμετοχής σε επιστήμονες, ερευνητές, εργαζόμενους και λήπτες υπηρεσιών από τον χώρο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, της ψυχικής Υγείας και της κοινωνικής φροντίδας, σε επιστημονικές ενώσεις, σε χαράσσοντες πολιτική και σε κάθε ενδιαφερόμενο/η. Το Ανοικτό Συνέδριο συνδιοργανώνεται από επιστημονικό προσωπικό των φορέων πρόληψης και απεξάρτησης, την Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ (ΟΣΟΚΕΘΕΑ), τον Σύλλογο Γονέων και Φίλων ΔΙΑΠΛΟΥΣ, τον Σύλλογο Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ και το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Πρόληψης. Συμμετέχουν, επίσης, ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Επικοινωνία: anoixtosynedrio@gmail.com”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ