Από φέτος το καλοκαίρι μπαίνει τέλος στις καταπατήσεις και ληστρικές εκμεταλλεύσεις των παραλιών μας. Οι 5 ρυθμίσεις του νέου νόμου που θέλει να βάλει τάξη

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τις ρυθμίσεις για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, την ένταση των ελέγχων και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες , θέλοντας να μπει τέλος στην αυθαιρεσία που παρατηρείται σε πολλές περιοχές της χώρας μας

Στόχος είναι, μεταξύ άλλων, οι νέες μισθώσεις που θα συναφθούν στη ζώνη του αιγιαλού και της παραλίας για τη φετινή περίοδο να διέπονται από τους νέους κανόνες αναφορικά, μεταξύ άλλων, με τις ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των παραχωρήσεων, το μέγιστο εμβαδόν της παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρείται προς εκμετάλλευση και τη διασφάλιση απάτητων παραλιών όπου αυτό επιβάλλεται.

Οι νέες ρυθμίσεις για τον αιγιαλό και την παραλία διαρθρώνονται σε πέντε άξονες που περιλαμβάνουν:

Διατάξεις για την προστασία των αιγιαλών με διαβάθμιση που περιλαμβάνει και τις «απάτητες παραλίες» και για την διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών.

Κεντρική εκτέλεση των διαγωνισμών παραχώρησης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, με διαφανή ηλεκτρονική διαδικασία.

Θέσπιση νέων υποχρεώσεων των παραχωρησιούχων για την εξυπηρέτηση του κοινού, την ασφάλεια των λουόμενων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Παρεμβάσεις για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους και διευκόλυνση των καταγγελιών από τους πολίτες με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας

Αυστηρές ποινές (πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις) για τους παραβάτες.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Η εικόνα στις παραλίες της χώρας μας από το φετινό καλοκαίρι αλλάζει. Το νέο πλαίσιο που διασφαλίζει τα δικαιώματα πρόσβασης των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος τίθεται άμεσα σε ισχύ για όλες τις νέες μισθώσεις που θα συναφθούν από εφέτος. Αλλά και για τις υφιστάμενες μισθώσεις, στέλνουμε το μήνυμα σε όσους έχουν ενδεχομένως στο μυαλό τους καταπατήσεις και ληστρικές εκμεταλλεύσεις, να το ξανασκεφτούν. Είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλήφθηκαν ήδη από πέρυσι ότι οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και αυστηροί, οι παραβάτες θα εντοπίζονται και θα τιμωρούνται και η νομιμότητα θα εφαρμοστεί. Δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα. Είναι και ζήτημα δικαιοσύνης και πολιτισμού».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ